2012-07-10 07:38:59• hírek • MTI

Angela Merkel telefonon egyeztetett Basescuval

Angela Merkel telefonbeszélgetést folytatott Traian Basescu román államfővel. "Részletesen átbeszélték az aktuális román belpolitikai kérdéseket", és a román elnök beszámolója "igazolta a német kormány aggodalmait" - közölte Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő.

A kancellár szerint elfogadhatatlan, ha az Európai Unió (EU) egy tagállamában megsértik a jogállamiság elvét. Az EU közös értékekre alapul, amelyekhez a kormányoknak igazodniuk kell, és ez a román kormányra is vonatkozik - áll a kormányszóvivő közleményében.

Angela Merkel hangsúlyozta: támogatja az EU-t, hogy "adott esetben vonja le a szükséges következtetéseket". Erre Victor Ponta román miniszterelnök e hétre tervezett brüsszeli tárgyalását követően sor kerülhet - közölte Steffen Seibert.
Előzőleg Guido Westerwelle német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak hangsúlyozta: nem érdemes arra számítani, hogy a német kormány "egyszerűen nem vesz tudomást" a romániai fejleményekről.

Hozzátette: új módszereket kell kidolgozni a közös értékek védelmére, "olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek révén gyorsabban léphetünk fel közösen, ha egy EU-partnerország durván semmibe veszi az értékközösség betűjét vagy szellemét".

A közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti - fejtette ki.
Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott ország egyelőre nem tagja a schengeni rendszernek, amelynek keretében a tagok megszüntetik az egymás közötti határokon a hagyományos ellenőrzést és közösen őrzik a külső határokat.
A román parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 29-én népszavazáson döntenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: