2020-03-17 07:57:37• hírek • Blikk.hu

Andorai Péter az utolsó pillanatig játszani akart

Másfél hónapja, a Zárójelentés mozipremierje előtt távozott az élők sorából, és e tragédia tette fel a pontot Andorai Péter (†71) döbbenetes alakítására, mert Szabó István (82) új filmjében a Nemzet Színésze már súlyos betegen ült kamera elé.

Szó szerint, mert mind a hat forgatási napján padon ült. Andorai életét a disztrófia tette egyre keservesebbé, a reumás tünetegyüttes elhatalmasodása miatt 11 éve intett búcsút a színpadnak, azóta csak néhány kisebb filmszerepet vállalt. Két év szünet után a Zárójelentés volt az utolsó.
 

 Petinek számára terápia volt, hogy újra kollégák között lehetett, de járókerettel is borzasztóan nehezen tudta megközelíteni a padot a zebegényi állomás oldalában. Azon a néhány méteren is hárman segítették – idézte fel Koltai Lajos (73), a filmdráma operatőre. – Számomra ez azért volt különösen szívbe markoló, mert 43 éve a Bizalom forgatására kilátogatott az apja, akinek hasonló betegsége volt, és utána Peti azt mondta, „rám is ez vár”. Sajnos igaza lett, de nem volt megkeseredve. Épp ellenkezőleg, végső orvosi megoldást emlegetett, s visszatérésre készült, bár azt is elmondta, a lábaival már nem lehet mit kezdeni. Akkor leginkább a vállaival volt baja. Be voltak fordulva, nehezen találtunk rá megfelelő zakót. Voltak fájdalmai, de úgy alakította a falu bölcsét, mintha Isten küldötte lett volna, bár a legélénkebben az maradt meg bennem, ahogy jókedvűen társalgott. A szünetekben csak úgy rohantak hozzá a kollégák – fűzte hozzá az Oscarra jelölt Kossuth-díjas operatőr.
 

A rendező, Szabó István is elérzékenyült, amikor a színművész szóba került.

– A barátom volt, nagyon tiszteltem. Nyolc alkalommal dolgoztunk együtt, nem szerettem filmet csinálni úgy, hogy az ő arca ne jelenjen meg. Olyan szerepet kellett írnom számára, amelyet fizikai nehézségei ellenére is teljesíteni tud, és a Zárójelentés-beli szerepének lényege az ő csendes, figyelmes, sugárzó tekintete – válaszolta megkeresésünkre az Oscar- és Kossuth-díjas Szabó István, aki a forgatás néhány hangulatát is felidézte. – Felejthetetlen pillanat volt, amikor Klaus Maria Brandauer meglátta őt a padon ülve, odaszaladt hozzá, megölelte, ahogy minden szereplő mindig körülötte zsongott a szünetekben. Mindenki vele akart lenni. Petinek gyógyszer volt, hogy újra forgathatott.
 

Már nem lehetett műteni

A gerincbántalmakkal, csontelváltozásokkal, izomsorvadással, ízületi panaszokkal és súlygyarapodással járó disztrófiát gyógyítani nem, csak enyhíteni lehet.

– A kor előrehaladtával ez a betegség amortizálta a fizikai állapotomat, de nem adtam fel, hogy megtaláljam azt az embert és azt a módszert, aki és ami meg tud gyógyítani – így beszélt betegségéről Andorai Péter a Story magazinnak 2018-ban adott interjújában. A színművész lapunknak tavaly arról beszélt, hogy a gerincét – sajnos – már nem lehetett műteni.


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: