2012-10-04 13:24:58• hírek • MTI

Amnesztiát adna az USL és a romák képviselője

Madalin Voicu
Madalin Voicu

Korrupciós ügyek miatt elítélt politikusoknak és üzletembereknek is kedvezhet Romániában az a törvénytervezet, amelynek alapján amnesztiában részesülhetnének a négy évig terjedő börtönbüntetésre ítélt személyek - írta csütörtökön az Adevarul.

A bukaresti újság beszámolója szerint Madalin Voicu, a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) képviselője, valamint Nicolae Paun, a roma nemzeti kisebbség képviselője közösen terjesztették elő a tervezetet, amely szerint amnesztiában részesülhetnek a legfeljebb négy év börtönbüntetésre ítélt személyek, valamint kegyelemben részesíthetők a hat évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

A két honatya azzal indokolta javaslatát, hogy túlságosan zsúfoltak a romániai börtönök, és az állam pénzt takaríthat meg, ha csökken a bebörtönzöttek száma.

A lap emlékeztetett arra, hogy e törvénytervezet hatálya alá eshet Adrian Nastase volt miniszterelnök, aki jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti egy korrupciós ügy miatt. A lap megemlítette Sorin Ovidiu Vantu üzletembert is, aki egy zsarolási ügy miatt tölti egyéves börtönbüntetését, de több jelenlegi és volt honatya is a jogszabály hatálya alá eshet, így például Catalin Voicu szenátor, akit első fokon 5 év szabadságvesztésre ítéltek.

Voicu nem először áll elő vitatott javaslatokkal. Az ismert roma zenészcsaládból származó - végzettsége szerint karmester - politikus többször felhívta magára a figyelmet rasszista kijelentésekkel is.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a javaslatról kijelentette: Voicu "szimpatikus figura", de az USL nem támogatja a törvénytervezetét. Ugyanakkor megállapította, hogy Romániát valóban megbüntetheti az Európai Bizottság, amiért börtönei túlzsúfoltak. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) is elhatárolódott a tervezettől. A politikai erő szóvivője szerint a liberálisok nem tudtak a tervezetről, senki nem tárgyalt velük erről, ezért nem is ismerik tartalmát.

Monica Macovei, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) európai parlamenti képviselője szerint a tervezet azt mutatja, hogy az USL "képtelen megtisztítani sorait a korrupt személyektől, ezért inkább a korruptakat mossa tisztára".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: