2012-12-03 08:08:52• hírek • szatmar.ro

Amit a szavazásról tudni kell!

Néhány az alábbi, szavazással kapcsolatos, szabályból banálisnak tűnhet, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem árt minden alkalommal elismételni ezeket, ezáltal felesleges út megtételétől megkímélve a választókat.

Alapszabály, hogy ugyebár csak 18. életévét betöltött személy szavazhat. December 9-én a szavazásra jogosult állampolgárok reggel 7 és este 9 között járulhatnak az urnákhoz,hogy éljenek az alkotmány biztosította jogaikkal. Csak és kizárólag a saját szavazókörzetünkben adhatjuk le voksainkat, a személyi igazolványunkat ne feledjük otthon, mert ennek hiányában megtagadják a szavazáson való részvételt. A szavazóházban két szavazólapot kapunk majd kézhez. Az egyiken a képviselőjelöltek, a másikon a szenátorjelöltek találhatóak, s ugyanígy két urna található a szavazóházban, hogy a kétféle szavazólapot más és más urnába dobhassuk be. Ellenőrizzük, hogy a szavazólapok utolsó oldalán rajta van-e a hitelesítő pecsét. Amennyiben nincsen, jelezzük a szavazóház elnökének, és kérjünk egy olyat, amely le van pecsételve.

Ha olyan szavazólapon szavazunk, amelyen nincs a hitelesítő pecsét, elvész a szavazatunk. A kiválasztott képviselő és szenátor nevét tartalmazó négyzeten belülre pecsételjünk a „VOTAT" pecséttel. Nagyon fontos, hogy ha egynél több képviselőre vagy szenátorra szavazunk, akkor érvénytelenítjük a szavazatunkat.  Azok a szavazók akik bizonyos okok miatt nem tudnak egyedül szavazni, a szavazóházban, jogosultak a saját maguk által kiválasztott személy segítségével szavazni. Ez a személy akár be is kísérheti őket a szavazófülkébe, de ezen kérelmet közölni kell a szavazóház elnökével. A nem szállítható beteg személyek esetében kérelmezhető a mozgóurna igénybevétele. Ehhez a szavazóház elnökénél kell letenni egy kérvényt melyhez csatolni kell a betegségét igazoló orvosi igazolást, melyből kiderül, hogy a beteg nem szállítható. Ajánlatos egy telefonszámot is megadni időpont egyeztetés végett.

Ha valamilyen rendellenességet észlelünk, jogunkban áll egy írásbeli panaszt benyújtani az adott szavazóház elnökéhez. Ezt a panaszlevelet két példányban kell benyújtani iktatás végett, egy beiktatott példányt visszakapunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: