2009-10-15 00:57:26• hírek • Szatmar.ro

Amikor nem minden jó, ha a vége jó

Tét nélküli meccsen Magyarország és Románia legyőzte a „dán" csapatokat.

A 2010-es dél-afrikai világbajnokság felé vezető selejtezősorozat utolsó mérkőzése mind Románia, mind Magyarország számára már tét nélküli volt, ennek ellenére az dicséretes, hogy mindkét csapat győzelemmel búcsúzott a szurkolóktól. Míg Románia Karácsonkőn hozta a kötelezőt, addig Magyarország bravúros győzelmet aratott Koppenhágában.

Az már a mérkőzés előtt sem volt kérdés, hogy a románok legyőzik-e a mindössze két profit felsorakoztató (a dán Silkeborgban szereplő Christian Holst a egyik, az ír edző, Brian Kerr másik) Feröer-szigetet, akikről azért gyorsan szögezzük le, nehogy megsértődjenek a bevezető miatt: a 48 700 lakosú szigetek, bár adminisztratíve tényleg Dániához tartoznak, de a lakosság 92%-a legkisebb germán nyelvet, a feröerit beszéli.

A román csapat az első perctől beszorította a vendégeket, aki szervezetten, de főleg önfeláldozóan védekeztek. Sőt, ha megszerezték a labdát, próbálták azt akár cselekkel is megtartani. Ennek ellenére a kapura semmi veszélyt nem jelentettek, a szünetig Pantilimonnak csak egyszer kellett játékba avatkoznia. Nem úgy kollégájának, Mikkelsennek, aki már negyed óra elteltével vehette is ki a játékszert a hálójából Apostol lövése után.

A románok tovább rohamoztak, a pálya szinte felbillent, de sem Marica (kétszer), sem Varga, sem Mara nem tudott újabb gólt szerezni, Mikkelsen kétszer is bravúrral védett. A második félidő hasonló koordináták szerint zajlott és a 65. percben Marica beadását Bucur fejelte a kapuba. Aztán Marica hagyott ki még egy óriási helyzetet, majd a két gól tudatában a románok kissé visszavettek, aminek azonban teljesen váratlanul a böjtje is meglett. A 83. percben egy távoli szabadrúgásnál Egil á Bö hét(!) román védőt hagyott maga mögött és fejelt a kapuba. Mielőtt azonban a hazai szurkolók megijedhettek volna, az utolsó válogatott meccsén pályára lépő Mikkelsen kiejtette Cristea nem túl erős lövését, a szemfüles Mazilu pedig helyreállította a két gólos különbséget.

Bár Románia minden idők legrosszabb eredményét produkálva csak a csoport utolsó előtti, ötödik helyén végzett (csak a Feröer-szegeteket tudta megelőzni), az első hazai győzelmének, na meg annak köszönhetően, hogy Izrael nem tudott nyerni Svájcban, megtartotta helyét a második értékcsoportban. De ez már a jövőnek szól, ami nem tűnik túlságosan rózsásnak.

A negyedik pont a csoportelső ellen

Magyarországnak nem sok esélyt tulajdonítottak a csoportelső Dánia otthonában, főleg, hogy a meccs előtt Erwin Koeman szövetségi kapitány és a csapatkapitány Gera Zoltán összeszólalkozása miatt utóbbi elhagyta a csapat. Igaz, miután közölték vele, hogy nem tagja a keretnek.



Halmosi a látszat ellenére nem Rommedahlnak integet fotó:mlsz.hu


Dánia rögtön az első percben veszélyeztetett, Babos szedte fel a labdát Tomasson elől, majd Bendtner és Enevoldsen került helyzetbe. Nagy fölényben játszottak ekkor a hazaiak, a magyar válogatott kétségbeesetten védekezett, mint tette ezt az összes őszi meccsén. Pontosabban Babos védekezett, aki Jacoksen és Enevoldsen kísérleteinél is bravúrral védett. Az egyoldalú mérkőzés 35. percében aztán teljesen váratlanul Rudolf ugratta ki két védő között Buzsákyt, akihez a labda ugyan némi szerencsével jutott el, ám a Portóval 2003-ban UEFA-kupát nyert középpályás higgadtan értékesítette a helyzetet, megszerezve ezzel a vezetést Magyarországnak.

A szünet után már egy bátrabb és határozottabb magyar csapat futott ki a pályára, amelynek a középpályája immár nem húzódott vissza, korán letámadta a hazaiakat, akik így nem tudtak helyzeteket kialakítani. Nem csoda tehát, hogy az 53. percben Agger távolról kísérletezett, ám Babos védte a 35 méteres lövést. Bár a magyar válogatott ekkor uralta a játékot (a tavaly őszi, stockholmi mérkőzést idézően játszott a csapat), helyzetig nem jutott. Egészen a 70. percig, amikor Varga eldönthette volna a találkozó sorsát, de a Bodnár által jobbról középre tett labdát futtában három méterről a felső lécre lőtte. A 85. percben ismét Babos-bravúr kellett a vezetés megtartásához, a magyar kapus Silberbauer 18 méteres lövésénél védett nagyot. Három perccel később Sörensen mentett a kapujából kifutva Huszti elől, de a labda Szabolcs előtt maradt, aki visszatette Dzsudzsáknak, a PSV szélsőjének emelése azonban az üres kapu fölé szállt.

Ezzel Magyarország azt a bravúrt hajtotta végre, hogy négy pontot vett el a csoportelsőtől, mégis csak a csoport negyedik helyén végzett, mivel Svédország magabiztos győzelmet aratott Albánia ellen. És pont a svédek voltak azok, akik ellen mindkét meccsen „több keresnivalónk is lehetett volna", ám ez már a múlt. A jövő pedig a 2012-es Európai-bajnoki selejtező, aminek Magyarország továbbra is a negyedik kalapból fut neki.

Románia - Feröer-szegetek 3-1
Románia:Pantilimon - Panin, Rădoi, Goian (Galamaz 26.), Raţ - Mara, Apostol, Grigore, Varga - Bucur, Marica (Mazilu 81.)
Feröer-szegetek:
Mikkelsen, Naes, Danielsen, Gregersen, Bo, Jacobsen (Hansen 76.), Benjaminsen (Jacobsen 80.), Samuelsen, Borg, Olsen, Holst (Lökin 69.)
gólok: Apostol (16.), Bucur (64.), Mazilu (87), illetve á Bö (83)

Dánia - Magyarország 0-1
Dánia: Thomas Sørensen - Christian Poulsen, Anders Møller Christensen, Daniel Agger, Michael Jacobsen - Lars Jacobsen, Jakob Poulsen, Thomas Enevoldsen (Sören Larsen 46.), Dennis Rommedahl (Michael Silberbauer 71.) - Jon Dahl Tomasson (Daniel Jensen 62.), Nicklas Bendtner
Magyarország: Babos Gábor - Bodnár László, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Halmosi Péter - Tóth Balázs, Dzsudzsák Balázs (Priskin Tamás 90.), Varga József, Buzsáky Ákos (Huszti Szabolcs 77.) - Torghelle Sándor, Rudolf Gergely (Vadócz Krisztián 87.)
gól: Buzsáky (35.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: