2010-11-19 11:04:32• hírek • MTI/AP

Amikor minden baj összejön

Két héttel ezelőtt a Qantas ausztrál légitársaság Airbus A380 típusú gépe, fedélzetén 450 utassal, kis híján szerencsétlenség áldozata lett. Az egyik hajtómű meghibásodását követő további számos rendellenesség csak a pilóták tapasztaltságának köszönhetően nem torkollt tragédiába - összegezte az eddigi vizsgálatokat az Ausztrál és Nemzetközi Pilóta Egyesület alelnöke.

"A hibák mennyisége páratlan volt" - mondta Richard Woodward, aki beszélt mind az öt pilótával, aki a gépen tartózkodott. Az egyik motor szétesését követő, közel kétórás dráma során összesen 54 hibát jelzett a fedélzeti számítógép.
A repülőn öt, tapasztalt pilóta volt, köztük mindjárt három kapitány is. A gép kapitánya, Richard de Respigny éppen átesett szokásos évi vizsgáján, a tesztet egy másik kapitány végezte, akinek a munkáját viszont egy harmadik értékelte. Őket egészítette ki a nagy utasszállítón szokásos első- és másodtiszt.

"Talán egy a százmillióhoz az esélye annak, hogy a jelentkezett problémák egyidejűleg fordulnak elő" - mondta Woodward.
A meghibásodott motor kitépte az elektromos kábeleket, és szinte felszeletelte a hidraulika alkatrészeit a szárnyon.
A szárny és a törzs kapcsolata is megsérült, és ezekhez járult még, hogy a szárnyon lévő két üzemanyagtartály kilyukadt. A kiömlő üzemanyag megváltoztatta a gép jobb- és baloldala közötti egyensúlyt - írta le a problémákat Woodward. Az elektromos áram kiesése pedig megakadályozta a pilótákat abban, hogy a gép farrészén lévő tartályból pumpáljanak üzemanyagot az elülsőkbe. Szakértők szerint ez a probléma jelentette a legnagyobb kihívást, mert könnyen kibillenthette volna a gépet, ami a lezuhanásához vezethetett volna.

A műszerek ráadásul olyan fejleményt is jeleztek, amely - szerencsére - nem történt meg. Így például arról adott jelet, hogy a tartalék energiaforrást biztosító légturbina üzembe lép, amely azért volt nyugtalanító, mert ez csak akkor kapcsolódik be, ha a repülő fő áramforrása kiesik, és ez a tartalék csak a legfontosabb berendezések működtetésére elegendő.
"Ez a legutolsó dolog, amelyet az ember ilyen helyzetben kívánhat magának" - mondta Woodward. "Nem hiszem, hogy a világ bármely repülő személyzetét kiképeznék azokra a különböző problémákra, amelyekkel ennek a személyzetnek kellett szembenéznie" - fűzte hozzá a szakember.

A pilóták egyike irányította a gépet, míg a többiek a fedélzeti műszerekkel voltak elfoglalva, illetve foglalkoztak az utasokkal, akik közül némelyek kétségbeesetten mutatták a motorból feltörő lángokat. Mintegy 50 percbe telt meghatározni és sorrendbe tenni a legsürgősebb feladatokat, többek közt beazonosítani a gép valódi állapotát. A pilótáknak végül a jó csapatmunka eredményeként sikerült biztonságban letenniük a repülőt.


Egy a millióhoz az esély arra, hogy minden gond összejön - két hete megvolt
Egy a millióhoz az esély arra, hogy minden gond összejön - két hete megvolt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: