2013-06-25 12:58:02• hírek • Póti Orsolya

Amíg Fátyol az igazgató, addig védelem alatt áll a zenekar

A következő egy hónapot pihenéssel tölti a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia társulata, augusztustól viszont folytatódik a kemény munka, hiszen két szabadtéri koncertre és centenáriumi évadra készülnek a filharmonikusaink.

A sikeres és eredményes munka után mindenkinek jár a jól megérdemelt pihenés, így a szatmári szimfonikus zenekarnak is, amely még egy utolsó koncerttel várja a zenekedvelő szatmáriakat június 27-én.

A társulat számára augusztustól kezdődnek újra a felkészülések, a próbák, ugyanis augusztus 21-én és 22-én Szatmárnémetiben és a nagykárolyi Károlyi-kastély parkjában tartanak különlegesnek ígérkező szabadtéri koncertet.

„Hosszú idő óta ez lesz az első komolyabb szabadságunk, de egy hónap múlva újra munkához látunk, hiszen centenáriumi évad áll előttünk. Külön öröm számomra, hogy az augusztusi szabadtéri koncerteken lányom, Fátyol Lujza is fellép, aki jelenleg a Düsseldorfi Opera szólistája. Lujza már két éve nem énekelt itthon - minden bizonnyal szívesen fogadja majd a szatmári közönség" - nyilatkozta Fátyol Rudolf hegedűművész, a filharmónia igazgatója.

A művészeti vezető örömét fejezte ki az iránt is, hogy az intézmény újra visszakerült a megye fennhatósága alá. „Ugyan az elmúlt három-négy évben nagyon nehéz volt a vezető pozíció betöltése, de számomra az első dolog mindig a kollégák, a zenekar megóvása, azoktól az ingadozásoktól, amelyeket kénytelenek vagyunk megélni" - mondta el Fátyol.

A szatmári filharmónia vezetősége állandóan összpontosított a fiatal tehetségek felkarolására, gondozására, és a jövőben sem feledkezik meg róluk. A nyár folyamán Manfrédi Annamária zongoratanárnő tanítványa, a tehetséges Stier Alexa tanulhat majd tovább két ösztöndíjjal is, először Debrecenben, majd Skóciában.

„A művészeti intézményeknél különösképpen fontos, hogy olyan ember vezesse a társulatot, aki tisztában van képességeivel és tudja a csapatot előre vinni. Én mindig úgy gondolkoztam és cselekedtem, hogy ne csak én érezzem jól magam, hanem a körülöttem levő emberek, a munkatársaim is. Az nem jó, ha csak én élek jól és a környezetemben levők nem. Ha ez így van, akkor kezdődnek a problémák. Ameddig én leszek a filharmónia igazgatója addig óvva, védve lesz a társulat" - magyarázta a hegedűművész.

Amint azt megtudtuk, a 2013/2014-es évadban ünnepli a filharmónia a szatmári szimfonikus zenekar megalakulásának 100 éves évfordulóját, ezért számos koncerttel, hangversennyel készül a zenekar.

A centenáriumi évad terve, a fesztivál programja már nagy részben elkészült, a rendezvénysorozat a Joseph Haydn A teremtés című oratóriumának bemutatásával veszi kezdetét, majd fellép az Új Magyar Kamarazenekar Bánfalvi Béla hegedűművész vezetésével, és egyéb szimfonikus koncertek, szóló- és operaestek várja majd az érdeklődőket.

„Egy művészeti intézmény életében különleges dolog a száz éves évforduló, ezért szeretnénk ezt méltó módon megünnepelni. A szatmárnémeti filharmónia színpadán az elmúlt évszázad alatt olyan művészek fordultak meg, akik mind európai, mind pedig országos viszonylatban nagy nevek, hiszen Szatmár mindig is az egyik legfontosabb zenei központja volt a térségnek és vigyázunk arra, hogy ez a továbbiakban is így maradjon" - jelentette ki a hegedűművész.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: