2014-07-29 10:22:16• hírek • MTI

Amerikai támogatással fegyvereket kap a szíriai mérsékelt ellenzék

Amerikai támogatással fegyvereket kapnak a szíriai mérsékelt ellenzék fegyveres alakulatai, de lehet, hogy a segítség túl későn érkezik, és a lázadók felőrlődnek Bassár el-Aszad elnök hadseregével és az iszlamista szélsőségesekkel vívott erőkkel vívott kétfrontos küzdelemben - írta hétfői számában diplomáciai forrásokra és a lázadókra hivatkozva a The Washington Post.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az iszlamista radikálisok iraki és szíriai harci sikerei után döntöttek úgy, hogy felgyorsítják a fegyver- és lőszerszállítmányokat néhány Észak-Szíriában harcoló néhány felkelőcsoportnak. A régóta sürgetett támogatás azt követően érkezik a helyszínre, hogy a vereségek sorozatát elszenvedett, dezertálás és belharcok által sújtott mérsékelt erőket a szélsőségesek kiszorították az ország keleti régióiból, a kormányerők pedig körülvették Aleppót, ahová lázadók 2012-ben vették be magukat.

A lázadóparancsnokok szerint az Aszad-rendszer elleni felkelés most kilátástalanabb, mint bármikor az elmúlt három évben, és egyre kevesebb az esélye annak, hogy az ellenzék számottevő kihívást jelentsen a szíriai rezsimnek vagy ellensúlya legyen az iszlamista radikálisoknak, ahogy azt az amerikai politikacsinálók remélik.

A két fronton harcoló Szabad Szíriai Hadsereg rosszul fizetett és felszerelt fegyveresei gyakran megpróbálnak polgári foglalkozás után nézni, külföldre szökni, sőt, a jobban fizetett iszlamisták közé állni, hogy megpróbáljanak megélhetést biztosítani a családjuknak.

A felkelők felfegyverzésére irányuló erőfeszítések egy Barack Obama elnök által tavaly jóváhagyott titkos támogatási program keretében történnek. Ebben az Egyesült Államok, valamint annak európai és öbölmenti arab szövetségesei fegyvert, muníciót és pénzeszközöket juttatnak át a török és a jordániai határon.

Az utóbbi hónapokban felgyorsult egy másik, nyíltan vállalt program végrehajtása is, amely a lázadók halált nem okozó eszközökkel - egyebek mellett gépkocsikkal, élelmiszerrel és gyógyszerekkel - történő ellátására irányul.

A lázadók felfegyverzésére irányuló titkos program nem azonos Barack Obama elnök júniusi 500 millió dolláros előterjesztésével - ez volt a szíriai lázadók számára tett első komolyabb amerikai ajánlat -, amely arról szól, hogy az ellenzéki harcosokat a szélesebb körű amerikai terrorelhárítási stratégia keretében képezzék ki és fegyverezzék fel. A javaslat, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, talán a jövő év közepére juthat el a megvalósításig.

"Addigra kevés mérsékelt lázadó marad, ha marad belőlük egyáltalán" - írta a lap.

A fegyverszállítások megélénkülése annak köszönhető, hogy javult a koordináció a Szíria Barátai elnevezésű, 11 tagú szövetség meghatározó tagjai között. Szaúd-Arábia és Katar, a szíriai ellenzék két legjelentősebb támogatója leállította a gerillacsoportok egyoldalú támogatását. A két arab ország most együttműködik az amerikaiakkal és az európaiakkal annak érdekében, hogy a szállítmányok csakis ahhoz a nyolc, viszonylag kis létszámú csoporthoz juthassanak el, amelyek élvezik Washington bizalmát.

A mérsékelt lázadó erők felfegyverzése márciusban kapott lendületet, amikor az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy amerikai gyártmányú, TOW típusú, irányítható páncélos-elhárítókhoz juthassanak, amelyek segítségével lelassították a szíriai kormányerők előrenyomulását Aleppó körül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: