2009-07-02 14:41:01• hírek • MTI/AP

Amerikai akció Afganisztánban

Nagyszabású támadást indított az amerikai tengerészgyalogság csütörtök hajnalban Afganisztán déli részén a tálib lázadók ellen, Pakisztán csapatokat vezényelt a közös határ térségébe.

Harci helikopterek támogatásával mintegy négyezer tengerészgyalogos és hatszázötven afgán katona, illetve rendőr lendült támadásba Hilmend tartományban, hogy kifüstölje a lázadókat a Hilmend folyó völgyében fekvő településekről még az augusztus 20-ra kitűzött elnökválasztás előtt.
Larry Nicholson dandártábornok közölte, hogy a Kardcsapás fedőnevű művelet a háború új szakaszának legnagyobb és leggyorsabb akciója. A múlt héten brit erők hasonló harci küldetéseket folytattak a lázadók ellen Hilmend és az ugyancsak dél-afganisztáni Kandahár tartományban.

Dél-Afganisztán a lázadók fellegvárának számít, s Hamid Karzai államfő igyekszik megszerezni az itt élő pastu törzsek támogatását a közelgő választáshoz. A táliboknak bőséges anyagi forrást biztosító ópiumtermelés jelentős része Hilmendre koncentrálódik, a Hilmend folyó völgyét búzamezők mellett mákültetvények borítják.

Barack Obama amerikai elnök március végén hirdette meg új Afganisztán-stratégiáját, amelynek alapján több amerikai katonát küldenek az országba, s nagyobb pénzügyi segélyt nyújtanak Pakisztánnak. Obama az afganisztáni és a pakisztáni tálib lázadást tartja az Egyesült Államok biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek, ezért nem Irakot, hanem Afganisztánt tekinti a terrorizmus elleni küzdelem fő frontjának.

A Pentagon 21 ezer katonát vezényel augusztus 20-ig Afganisztánba, s az amerikai katonai kontingens létszáma az év
végére eléri a 68 ezret. Az utóbbi két hónap alatt 8500 tengerészgyalogost dobtak át Hilmend tartományba.
Pakisztán csapatokat csoportosított át az Afganisztánnal közös határ térségébe, hogy útját állja az amerikai tengerészgyalogság nagyszabású támadása elől a szomszédos ország déli részéből menekülő tálib fegyvereseknek.
Atar Abbász vezérőrnagy, a hadsereg szóvivője csütörtökön elmondta: más határtérségből több egységet dobtak át, hogy az afganisztáni Hilmend tartománnyal szemközti területen vessék be őket. Ez az erők egyfajta átszervezése. Hozzátette, hogy láthatóvá vált az a veszély, amit a tálib fegyveresek határátlépése jelent. További részletekkel nem szolgált.

Pakisztánnak 2600 kilométeren van közös határa Afganisztánnal. A Hilmend tartománnyal közös szakasz hossza 260 kilométer, és elér Beludzsisztán tartományig, ahol amerikai tisztségviselők szerint a tálib legfelsőbb vezetés rejtőzik.


Amerikai tengerészgyalogosok indítottak támadást tálib célpontok ellen
Amerikai tengerészgyalogosok indítottak támadást tálib célpontok ellen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: