2010-06-30 19:20:15• hírek • mti

Amerika tovább hízik

Az amerikaiak minden erőfeszítés ellenére tovább híznak, különösen a déli államokban - állapította meg egy frissen közzétett tanulmány.

Tavaly az előző évihez képest 28 államban nőtt tovább az elhízottak aránya - mutatta ki a Trust for America's Health és a Robert Wood Johnson Foundation által finanszírozott kutatás. Bár az Egyesült Államok kormánya nagy lendülettel vágott bele a súlyos probléma megoldásába, ennek eredményei még nem mérhetők a derékbőség csökkenésében, főleg a déli államokban nem - jelentette ki Jeffrey Levi, a Trust for America's Health igazgatója.

Az éves besorolás szerint az ország 11 "legkövérebb" állama közül 10 délen fekszik. A legtöbb elhízott Mississippi államban él, amely hatodik éve vezeti a listát.

Amerika 38 államában a felnőttek több mint 25 százaléka az elhízottak közé sorolható. A felmérés azt mutatja, hogy az etnikai hovatartozás és a szegénység továbbra is szerepet játszik ebben. Az elhízottak aránya a feketék és a spanyol-ajkúak körében legalább negyven államban és Washingtonban is magasabb, mint a fehérek körében. És míg a kevesebb mint évi 15 ezer dollárt keresők 35 százaléka elhízott, az 50 ezret vagy annál többet keresőknél 24 százalékos ez az arány.

A jelentés arra is kitért, hogy mit gondolnak az amerikaiak a gyermekkori elhízásról. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezetek 80 százaléka tartotta komoly és országszerte súlyos problémának, és ötven százalékuk vélte úgy: ez olyan fontos kérdés, hogy azonnal pénzt kell fordítani a megoldására.

Miközben a szülők 84 százaléka gondolta úgy, hogy gyermeke egészséges testsúlyú, a kutatás kimutatta, hogy a gyerekek és kamaszok közel egyharmada - több mint 12 millió kiskorú - túlsúlyos, illetve elhízott az Egyesült Államokban.
Azt ugyanakkor a fejlődés jeleként értékelték a jelentés készítői, hogy az új egészségügyi reform a megelőzésre és a wellnessre is gondot fordít, és a Fehér Ház különös figyelmet szentel a gyermekkori elhízásnak. Ezen belül megemlítették a szövetségi hivatalok ez irányú munkájának összehangolását, és Michelle Obama, a first lady Let's Move (Mozdulj) elnevezésű programját, amely egy generáció alatt akar leszámolni a gyermekkori elhízással.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: