2011-08-06 11:00:51• hírek • MTI

Amerika olajfúrásra készül

Feltételesen jóváhagyta az amerikai belügyminisztérium, hogy a Royal Dutch Shell olajtársaság a jövő nyártól próbafúrásokat végezzen a Jeges-tengerben - közölte pénteken a The New York Times.

A döntés azt jelzi, hogy az Obama-kormány a tavaly a Mexikói-öbölben bekövetkezett fúrótorony-baleset nyomán bevezetett szigorítások enyhítésére készül a tengeri olajkitermelésben. Washington a magas benzinárak és a munkanélküliség miatt szánta rá magát arra, hogy felgyorsítsa a belföldi kőolaj- és földgázlelőhelyek feltárását.

Az utóbbi időben felgyorsult a fúrási engedélyek kiadása, így a Shell is megkapta a jóváhagyást, hogy egy úszó alapzatról megkezdje egy 1200 méter mélyen fekvő kút fúrását. A Shell, amely csaknem öt évet és 4 milliárd dollárt fordított az engedély megszerzésére, az alaszkai Északi Lejtő partjainál, a Beaufort-tengerben tervezi elkezdeni a munkálatokat, ami ellen mind környezetvédő szervezetek, mind pedig a térség őslakói tiltakoztak. Biztosra vehető, hogy a jeges-tengeri olajfeltárási projekt ellen kereseteket fognak benyújtani.

A cégnek további engedélyeket is be kell szereznie ahhoz, hogy megkezdje a fúrást a tengeri alapzatban. A csütörtöki, átfogó, de feltételes jóváhagyás tartalmazza azokat az intézkedéseket is, amelyeket a Shell balesetek esetén kíván alkalmazni. Az új engedélyek kiadása ellenére is fagyos marad az amerikai kormányzat és az olajipar viszonya, mert a Fehér Ház meg kívánja vonni az ágazatnak nyújtott évi 4 milliárd dolláros adókedvezményt és mert az ivóvíz biztonságának védelmére hivatkozva visszatartja a cégeket attól, hogy elkezdjék kitermelni az agyagpalában található készleteket is.


A jövő nyártól próbafúrásokat végezhetnek a Jeges-tengerben
A jövő nyártól próbafúrásokat végezhetnek a Jeges-tengerben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: