2010-05-25 09:37:06• hírek • MTI

Amerika első középkori vára

Középkori várat építenek, középkori módszerekkel az amerikai Arkansas államban.

A vár felépítésének ötlete egy francia házaspárhoz köthető; Solange és Jean-Marc Mirat 20 évvel ezelőtt költözött az Egyesült Államokba, hogy unokáihoz közel lehessen. Két éve határozták el, hogy felépíttetnek egy középkori erődítményt, így az amerikaiaknak nem kell átrepülniük az óceánt, hogy élőben láthassanak egyet. Akkor kaptak ihletet, amikor látták, hogy a franciaországi Guédelonban, Burgundiában egy hasonló vár épül. A Lead Hill-i Ozark erőd munkálatai egy évvel ezelőtt kezdődtek. A helyszín néhány hete nyílt meg a látogatók előtt, akik figyelemmel kísérhetik, hogyan húznak fel egy ilyen építményt a 800 évvel ezelőtt használatos anyagokkal, eszközökkel és technikákkal.

A 13,7 méter magas vártornyokhoz és az 1,8 méter vastag falakhoz a követ a közeli hegyekből szállítják lóvontatással. A várnak, ha elkészül, lesz felvonóhídja is, és sáncárok fogja körbevenni.
A projektet eddig 14, többségében francia befektető támogatta másfél millió dollárral. Van, aki már azt tervezi, hogy egy középkori templomot, sőt egy egész falut is felépít a vár közelében. Az építkezésre idén 150 ezer látogatót várnak, a belépő 12 dollár. Ez lesz az Egyesült Államok első középkori vára; mintául egy Párizs melletti erődítmény szolgál, amely 1228-ban, egy ostromot kiállva megvédte IX. Lajos királyt. Az építkezés előreláthatólag két évtizedig fog tartani; francia és amerikai építészettörténészek felügyelik a korhűséget.


Szakszerűen épül a középkori vár
Szakszerűen épül a középkori vár


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: