2015-04-16 02:23:48• hírek • Kocsis Zoltán

Amatőr hibákat vétő Bayernt gázolt el a Porto

A keddi gólínséget követően a szerdai két negyeddöntő egyaránt négy-négy gólt hozott. Megszületett a BL idei szezonjának egyik legnagyobb meglepetése is, hisz az esélytelennek kikiáltott Porto hazai pályán 3-1-re legyőzte a védelemben amatőr hibákat vétő, teljesen szétesett Bayern Münchent. Szintén kevesen számíthattak arra, hogy a Barcelona már Párizsban lerendezi a továbbjutást a PSG ellen - márpedig ez történt.

David Alaba, Arjen Robben, Franck Ribéry, Bastian Schweinsteiger, Javi Martínez és Medhi Benatia - utóbbit kivéve egytől egyik világbajnokok és/vagy BL-győztesek. Bármely sorozat álomcsapatának névsora is lehetne ez, ám ezúttal azon játékosok listája, akikre nem számíthatott Pep Guardiola edző és a Bayern München a Porto elleni idegenbeli meccsen.

Mintha a kollégák hiányán filozofálgatott volna Xabi Alonso is, amikor a 70. másodpercben elveszítette a labdát Jackson Martinez előtt. A kolumbiai csatár betört a tizenhatosra, ahol Manuel Neuer kapus elütötte. A jogos büntetőt Ricardo Quaresma higgadtan értékesítette is. A hazai szurkolók öröme aztán extázisba csapott át hét perccel később, amikor a bajor védelem ismét csúnyán becsődölt. Ezúttal Dante ábrándozott el, Quaresma lecsapott a labdára, megtolta párszor és a kirohanó Neuer alatt a hálóba gurított.

Alig telt el a mérkőzésből tíz perc és a Porto már két góllal vezetett a toronymagas esélyes ellen! Ki gondolta volna, hisz a sorsolás pillanatában mindenki azt mondta, ez a legkevésbé kiegyenlített párosítás. Valószínűleg így gondolhatták ezt a müncheniek is, akik sem a két gyors gól okozta sokkot, sem teljes középpályájuk hiányát nem tudták megemészteni. Még akkor sem, ha a 28. percben Jerome Boateng jobb oldali passza megtalálta Thiago Alcantarát, aki 7 méterről, középről szépített. Érdekesség, hogy mindkét gólszerző korábban játszott a Barcelonában is.

Alcantara találata és a bajor labdabirtoklási fölény ellenére a pályán az történt, amit a Porto akart. A vendégeknek nem ízlett a portugálok agresszív letámadása, rengeteg labdát eladtak, minek következtében esélyük sem volt a támadások vezetésére. Ezzel szemben Alex Sandro lecsúszott beadását követően a bizonytalankodó Neuer csak a léc segítségével tudott hárítani, majd a szünet előtti percekben Quaresma fejese kerülte el kevéssel a kaput.

A második félidőben gyakorlatilag semmi nem változott. Maradt a Porto erőszakossága és lendülete és maradtak a Bayern védelmének hihetetlen, megmagyarázhatatlan hibái is. Alig kezdődött el a játékrész, Xabi Alonso máris labdát veszített a tizenhatos előtt Martinezzel szemben, ám ebből még nem lett baj. Mint ahogy nem lett baj az 57. percben Danilo remek elfutásából és beadásából sem, Hector Herrera közeli lövését ugyanis Neuer hatalmas bravúrral védte. A 65. percben aztán már a világbajnok kapus sem tehetett semmit, amikor a szintén világbajnok Boateng amatőrként a labda alá futott, Martinez pedig ott termett, majd elvitte a lasztit Neuer mellett és az elárvult kapuba gurította.

A Bayernnek elméletileg még közel fél órája lett volna arra, hogy csökkentse hátrányát, ám a teljesen szétesett csapat benyomását keltő gárda Sebastian Rode távoli lövésén kívül másra már nem volt képes. A Porto emlékezetes összecsapáson szerezhette meg 200. győzelmét a Dragao stadionban - az pedig kedden dől el, hogy ez elég lehet egy szenzációs továbbjutáshoz?

Alighanem eldőlt viszont a továbbjutás a másik találkozón, ahol a Barcelona klasszisainak köszönhetően 3-1-re nyert Párizsban. Ezúttal a hazai csapat, a Paris St. Germain volt abban a helyzetben, hogy Zlatan Ibrahimovic, Marco Verratti, Thiago Motta személyében három alapemberére nem számíthatott. Ráadásul David Luiz sem teljesen egészségesen ülhetett le a kispadra. Utóbbi tény akkor vált fontossá, amikor a 18. percben megsérült a csapatkapitány Thiago Silva, helyére pedig pontosan Luiz állt be.

Addig azonban már történt egy s más a pályán: Lionel Messi például megzörgette a kapufát, majd a 18. percben, egy félpályás labdaszerzést követően zseniális gólpasszt adott Neymarnak. Érdekes, hogy a brazil mindkét őszi csoportmeccsen is betalált a PSG ellen.

Ezzel azonban véget is ért az első félidő érdemi része, mert bár idővel a franciák megpróbáltak ugyan támadni is, komoly helyzetig nem nagyon jutottak. Nem úgy a második félidő elején, amikor Javier Pastore és Adrian Rabiot is két távoli lövéssel kínálta meg André ter Stegent. A PSG Edinson Cavani pazar lövésénél járt a legközelebb a gólszerzéshez, ám a katalánok német hálóőre bravúrral védeni tudott.

A mérkőzés ekkor azonban már nem róluk szólt, hanem Luis Suarezről. Az uruguayi előbb a 67. percben úgy növelte csapata előnyét, hogy a PSG mindhárom brazil védőjét kicselezte, majd a 79. percben úgy tett pontot a meccs végére, hogy első mozzanatként kötényt adott Luiznak. A 82. percben Gregory van der Wiel lövésébe Jeremy Mathieu ért bele szerencsétlenül, ezzel a PSG megszerezte becsületgólját - mindez viszont alighanem kevés lesz egy hét múlva Barcelonában. Még akkor is, ha ismét pályára léphet Ibrahimovic is

Bajnokok Ligája negyeddöntők, első meccs:
Porto - Bayern München 3-1
gólok:
Quaresma (3., 11-es, 10.), Martinez (65.) illetve Alcantara (28.)

Paris St. Germain - Barcelona 1-3
gólok: Mathieu (82) illetve Neymar (18.), Suarez (67., 79.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: