2018-09-19 06:11:22• hírek • közlemény

Alzheimer Café Szatmárnémetiben

Soproni szakemberek tartottak előadást az időskori demenciáról, lehetőség volt továbbá a kérdezésre, beszélgetésre is a hétfőn megszervezett Alzheimer Café keretében.

Első alkalommal szervezett Alzheimer Cafét a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. Az Alzheimer világhetében a Soproni Idősek Európai Alapítvány kezdeményezésére létrejött esemény célja találkozási lehetőséget biztosítani az Alzheimer-kórban szenvedő idősek, családtagjaik és ápolóik számára, hogy szakemberektől tájékozódhassanak a betegségről, valamint megismerkedhessenek hasonló problémával küzdő családokkal.

A Caritas szatmárnémeti székhelyén megtartott eseményen az idősgondozás terén tevékenykedő szakemberek és Alzheimer-kórban szenvedő idősek, hozzátartozók, valamint gondozók egyaránt részt vettek. Román János Caritas-vezérigazgató nyitotta meg a rendezvényt, majd Dr. Sütő Teréz, a Soproni Idősek Európai Alapítvány elnöke beszélt az időskori demenciáról, valamint a soproni Alzheimer Café működéséről.




Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az időskori demenciában szenvedők száma folyamatosan nő, valamint arra is, hogy bármilyen társadalmi csoport tagját elérheti e betegség. A legújabb kutatási eredmények szerint az internetezés, a művészeti tevékenység, a kézműveskedés hatékonyan késleltetheti a demencia tüneteinek jelentkezését. Mivel a betegség jelenleg nem gyógyítható, ezért a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, tornáztassuk elménket, járjunk társaságba. Dr. Sütő Teréz a soproni Alzheimer Café működéséről is beszámolt.


A demens betegek otthoni gondozásáról tartott előadást Sipőcz Katalin diplomás ápoló. A betegség első tüneteinek észlelésétől a teljes leépülésig akár 20 év is eltelhet, ezért fontos, hogy a családtagok felkészüljenek demens szerettük ellátására – hangsúlyozta a szakember -, majd kifejtette a konkrét gondozási feladatokat, hasznos tanácsokkal is szolgálva arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, és mit ne demens beteg ápolásakor. A nagy tapasztalattal rendelkező ápolónő arra kérte az Alzheimeres beteget gondozó családtagokat, ne feledkezzenek meg saját egészségükről sem. Dr. Amberger Erzsébet nyugalmazott tiszti főorvos az időskori gyaloglás jótékony hatásáról beszélt, és bemutatta az országos hálózattá fejlődött Gyalogló Idősklubot.


A Soproni Nyugdíjas Klub műsorát követően a résztvevők kérdéseire válaszoltak a szakemberek. Az első szatmárnémeti Alzheimer Café iránti érdeklődés igazolta, hogy olyan rendezvényről van szó, melyre helyi szinten valóban szükség van. A következő Alzheimer Café megszervezéséhez a Caritas munkatársai szívesen fogadják az érdeklődők témajavaslatait a 0261-710464-es telefonszámon hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, illetve a caritas@caritas-sm.ro e-mail címen.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: