2011-05-03 15:02:51• hírek • Balog Anita

Álruhás rendőrök figyelik a szatmári kollégákat

Szatmárnémetiben járt Dinita Lucian, a közlekedési rendőrség vezetője, aki miniszteri rendelet alapján a helyes rendőri viselkedésre hívta fel a figyelmet. Mint megtudtuk, elsősorban a korrupció ellen lépnek fel, és néhány olyan rendőrt is figyelnek, akik együttműködnek a csempészekkel.

Constantin Traian Igas belügyminiszter rendelete alapján az egész országban az ismeretek felfrissítését célzó oktatásokat tartanak a közlekedési rendőröknek. Ebből a célból érkezett kedden Dinita Lucian is, a közlekedési rendőrség országos vezetője, hogy felvilágosítsák a rendőröket: hogyan kell viselkedni, betartatni a törvényeket és felhívták a figyelmüket: a csúszópénz elfogadása nem szép dolog.

Dinita szerint szatmárnémeti nyugodt város, ahol a közlekedési rendőrök teljesítményük szerint 8-9-es osztályzatot érdemelnek. A tavalyi év első négy hónapjához képest kevesebb komolyabb baleset történt (41 helyett csak 38), a tavalyi 15 halálos áldozathoz képest pedig csak heten haltak meg a közutakon. A súlyos sérülések száma 39-ről 35-re esett vissza, s bár a csökkenés nem túl látványos, az eredmények lassan, de biztosan javulnak.

A sajtótájékoztatón a Korrupcióellenes Ügyészség is képviseltette magát, hiszen mint kiderült: a korrupt rendőrök kiszűrése is fontos országos célkitűzés. Dinita szerint a társadalomnak is változnia kell azért, hogy a korrupciót felszámolják: meg kell változnia annak a felfogásnak, hogy buta, aki nem próbál egyezkedni a rendőrrel, hogy az elnézze az a szabályszegést. A vezető szerint egyébként a közúti rendőrök vannak a leginkább kitéve a korrupciónak, őket próbálják meg a legtöbben megkenni - s emiatt őket is figyelik a legjobban. Elmondása szerint idén már jártak álruhás rendőrök  Szatmár megyében, hogy a közutakon tevékenykedőket megfigyeljék, ám akkor nem észleltek szabálytalanságot. A korrupcióellenes harc amúgy jól megy a rendőrség berkeiben, hiszen bár a gazdasági válságot a rendőri fizetések is megsínylették, az elmúlt időszakban  országosan nem nőtt a korrupciós esetek szám.


Sajtótájékoztatót tartottak a rendőrségen
Sajtótájékoztatót tartottak a rendőrségen


Szatmár megyében a határ közelségével a közúti rendőrök a csempészek miatt is korrupciós botrányba kerülhetnek, s mint kiderült, három személyt is titokban megfigyelnek, mert úgy tűnik, azok szemet hunynak a csempészek ténykedése felett.

A közúti rendőrök viselkedésével kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy amennyiben megállítanak közlekedés közben, be kell mutatkozzanak, és közölniük kell a pontos okát annak, hogy miért állították meg az autóst. Amennyiben rutinellenőrzésre hivatkoznak, ezt nem szabad elfogadnunk - mondja Dinita -, hiszen Romániában nyolc éve nincs rutinellenőrzés. Amennyiben a rendőr megállítja az autóst, fontos, hogy mindkét fél kölcsönös tisztelettel beszéljen és viselkedjen, hiszen így a konfliktusok elkerülhetők, s erre nem csak az autósok, hanem a rendőrök figyelmét is felhívják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: