2010-07-27 12:28:55• hírek • Deák Anita

Álom vagy valóság?

„Eddig azt hittem egy álomban a látvány a lényeg, de ez nem igaz, a hangulat sokkal fontosabb." -elmélkedik az Ellen Page által megformált Ariadne, miközben alakítani kezdi az álombéli várost

Christopher Nolan (Tökéletes trükk, Batman: Sötét lovag) ezúttal sem okozott csalódást rajongóinak és egy újabb remekművel gazdagította a filmtörténelmet, amelyet nyugodt szívvel nevezhetünk az idei nyár filmjének, ha nem 2010 filmjének.

Az  Eredet című film mindenképpen figyelemre méltó, különösen manapság amikor a folytatások folytatásán és átdolgozások átdolgozásán kívül jóformán semmit sem kap a mozilátogató, ez végre egy eredeti ötlet és a kivitelezés is kiváló, nem hiába helyezte ismét bizalmát és pénzét Nolanba a Warner Bros. Eredetisége mellett fontos még megemlíteni, hogy itt végre a látvány mellett, intelligenciában sincs hiány, a szemünk mellett az agyunkat is megdolgoztatja, méghozzá nem is kicsit. Kevesen vannak, akik ilyen mesterien képesek ötvözni a közönség film és az értelmes művészfilm jellemzőit.

A színészi játék is színvonalas, nem csak Leonardo DiCaprio, de a mellékszereplők is remekül hozzák karakterüket. A film hangulatát pedig tovább növeli Hans Zimmer gyönyörű zenéje, és Edith Piaf visszatérő klasszikusa.


Eredet (Inception)
Eredet (Inception)


Tartalmilag nehéz lenne összefoglalni, ez valóban azok közé a filmek közé tartozik, amelyet látni kell, sőt többször is látni kell, ahhoz hogy megértsünk. Megjelenése óta rengeteg értelmezési teória született, sokat vitáznak azon mi is a film igazi mondanivalója, üzenete, sikere azonban vitathatatlan. Mindenki kíváncsi rá és mindenki szereti, még az is aki egy árva mukkot sem ért belőle.

A teóriák között akadnak olyanok akik szerint az egész film álom, mások szerint viszont egyes események a valóságban zajlanak, de akadnak olyanok is akik szerint az Eredet igazából a filmekről, a moziról szól, és az álom megegyezik a filmmel. Ez utóbbi elképzelésben lehet valami, mert bármilyen merészen hangzik is, a filmben elhangzó álom meghatározások ugyanúgy igazak magára a filmre is. Jobban  belegondolva viszont nem számít hányféle értelmezést adunk neki, vagy hogy álom-e vagy valóság, mert ami igazán fontos az a hangulat és az érzelmek, ezek pedig bármely esetben ugyanolyan fontosak és intenzívek. Ami biztos, hogy az incepció, vagyis a gondolat elmébe ültetése sikerült, mégpedig Nolan részéről a nézők felé, akik miután megnézték a filmet képtelenek lesznek kiverni a fejükből.

Író és rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Marion Cotillard, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao
Műfaj:
Sci-fi, thriller, akció
Időtartam:
148 perc
Zene:
Hans Zimmer

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: