2013-08-26 10:59:16• hírek • MTI/dpa

Álmosító választási kampány Németországban

Négy hét múlva új Bundestagot (német szövetségi parlament alsóháza) választanak a németek, ám a választási hadjárat miden korábbinál álmosítóbbnak tűnik. Ennek főleg az az oka a dpa német hírügynökség háttere szerint, hogy nincs kormányváltó hangulat, mivel a lakosság túlnyomó része elégedett a jelenlegi helyzetével.

Angela Merkel szombaton Bonnban lépett a polgárok elé, akik eleinte csöndben hallgatták a kancellárt. A hangulat csak akkor lett élénkebb, amikor a szónok a húsosfazekakról kezdett beszélni. Holott nem pénzügyekről, adóemelésről vagy az euró megmentéséről szólt, hanem a Zöldek ama javaslatáról, hogy a német közétkeztetés konyháin tartsanak hetente egy húsmentes napot, egy "Veggie Day"-t. Ez végre tűzbe hozza a kereszténydemokratákat az amúgy vegetáriusnak ható választási kampányban: hiányzik belőle a hús...

Pedig témából és gondból akadna bőven. Hogyan dolgozzanak hatékonyan a tanárok, ha a nagyvárosok általános iskoláiban a tanulók egy része nem tud németül? Miként verjenek gyökeret német földön a bevándorlók, ha nem találnak megfelelő munkát? Miből fizesse az állam az idősek nyugdíját és ápolási költségeit, ha egyre kevesebb aktív személy fizet be az egészség- és  a nyugdíjpénztárba?

A társadalom mégsem lázong. Még a német adófizetők milliárdjait elszívó euróválság sem váltott ki nyugtalanságot. Nagyjából ugyanis jól megy a németeknek. Mint a kedvező konjunktúra és a viszonylag alacsony (6,8 százalékos) munkanélküliség mutatja, Németország eddig sikeresen vészelte át a pénzügyi válságot. Ez a tény Merkel aduja - és a szociáldemokraták nagy problémája.

Szinte egyáltalán nincsenek politikai viták - mondja Miriam Meckel, a sankt-galleni egyetem média- és kommunikáció-intézetének munkatársa. Hozzátette: a németek 75 százaléka elégedett a gazdasági helyzetével. Az ellenzéki SPD még az NSA lehallgatási ügyéből sem volt képes tőkét kovácsolni. Merkel ellen irányuló negatív plakátkampánya ezért főleg a szocdemekre lehet veszélyes - mondta.

Merkel csak ritkán támadja vetélytársait. Úgy véli, az emberek amúgy sem szívesen hallják, ha politikusok veszekednek egymással. Stratégiájának lényege a váliumos kampány. Már 2009-ben sikert aratott a választók elaltatásával. Ettől eltekintve a kancellár kifejezetten nem a nyilvánosság előtt zajló összecsapások embere. Ezért számára bőven elég lesz a szociáldemokrata kihívójával, Peer Steinbrückkel szeptember 1-jén megvívandó egyetlen tv-párbaj. Ott esetleg pontokat szerezhet a harcias Steinbrück, ha nem feszíti túl a húrt.

A kancellár jelenlegi koalíciós partnere, a liberális FDP gyengélkedik (támogatottsága 5-6 százalék körül mozog), így csöppet sem biztos a CDU/CSU-FDP koalíció fennmaradása szeptember 22. után. Emiatt mind Merkel, mind Steinbrück izgatottan várhatja az urnazárás utáni perceket.

Sigmar Gabriel SPD-elnök a szavazás utáni napra országos gyűlést hívott össze, amit az uniópártok úgy értékelnek, hogy annak témája egy hármas koalíció (SPD-Zöldek-Baloldal) lehetősége lesz - noha a szocdemek váltig tagadják, hogy hajlandók lennének összefogni a reformkommunistákkal. Ha ez mégsem következne be, akkor Merkel bizonyosan megőrzi kancellári pozícióját - a kérdés csupán az, melyik koalíciós partnerrel.

Dacára a lagymatag kampánynak, Európában nagy izgalom előzi meg a németországi választásokat. Az euróövezet válsága a 17 tagállam közül már tízben okozta a kormány bukását. A válság leküzdésén fáradozó állam- és kormányfők között Merkel a legerősebb szereplő. Szigorú takarékossági irányvonala miatt főleg Európán kívül számít a stabilitás zálogának. Ha elveszítené a választásokat, az valószínűleg jelentős mértékben elbizonytalanítaná a pénzvilágot.

Angela Merkel

A mediterrán térség országainak, főleg Görögországnak és Portugáliának a lakosai közül nagyon sokan nemcsak munkahelyüket, de lakásukat is elvesztették a válság következtében. Ők bizonyára ujjongva fogadnák Merkel választási vereségét. A német kancellárt akkora gyűlölet övezi az euróövezet déli országaiban, hogy athéni és lisszaboni látogatása alkalmával olyan Merkel-arcképek tűntek fel az utcai demonstrációkon, amelyek Hitler-bajusszal és náci egyenruhában ábrázolták a német politikust.

Ám a kancellár pontosan ennek példáján magyarázza meg az embereknek Európát. Választási beszédeiben kihangsúlyozza a közös értékeket: a szólásszabadságot, a sajtó szabadságát, az emberi jogokat. "Hihetetlenül boldogító érzés tudni, hogy ha ellenem tüntetnek is, mégsem kell attól tartanom, hogy emiatt börtönbe vetik őket" - mondta szombaton a bonni piactéren. A balti-tengeri Heringsdorfban tartott júliusi kampánygyűlésen pedig hozzátette: azoknak, akik korábban az NDK-ban éltek, ez felbecsülhetetlen érték.

Meckel szerint Merkel "mozdulatlan. Nem is kommunikál, vagy amit kommunikál, annak nincs lényeges tartalma. Ez megfelel a németek pillanatnyi hangulatának: csak semmi változtatást."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: