2009-05-04 15:44:08• hírek • Tóth Klarissz

Álmatlanság és élénkítő szerek

Nincs szükségünk különösebb kutatómunkára ahhoz, hogy magunktól is rájöjjünk, az alvásigény egyénenként eltérő és az életkor előrehaladtával fokozatosan átalakul.

Míg a csecsemőknek hozzávetőleg napi 18-20 óra alvásra van szükségük, addig az alvásigény gyermekkorban 12-14 órára csökken. Felnőttek esetében jóval nagyobb eltéréseket tapasztalunk, átlagosan 5-9 órát töltenek alvással, ami leginkább az életstílus, a munkaidő, az elfoglaltság, az egészségi állapot függvényében változik, de a vérmérséklettel, a temperamentummal is összefüggésbe hozható. Idősebb korban az alvással töltött idő leszűkül napi 4-5 órára.

Az alváskutatók és alvásszakértők több évtizednyi kutatómunka eredményeit figyelembe véve, valamint a különböző személyek életmódját, egészségi állapotát is figyelemmel kísérve arra a következtetésre jutottak, hogy sok esetben nem is alvászavarról van szó, mindössze arról, hogy egyénenként helyesen kell megítélnünk mennyi a reális alvásigényünk. Míg egyesek munkavégzésük során kevés pihenéssel is kimagasló teljesítményekre képesek, addig másoknak ugyanolyan teljesítmény produkálásához az átlagosnál jóval több pihenésre és alvásra van szükségük.

Napjaink felgyorsult élettempója szinte megköveteli tőlünk, hogy mindig fittek legyünk, többet dolgozzunk és egyre kevesebbet aludjunk. Ez magával vonja az álmatlan és nyugtalan éjszakák sorát, ami akár huzamosabb ideig tartó insomniához és egyéb alvásproblémákhoz is vezethet. A statisztikai adatok tanúsága szerint a fiatal generáció körében az alvászavarok többségét nem minden esetben fizikai és pszichikai megterhelés okozza. Álmatlan éjszakáikat a mértéktelen energiaitalok- és egyéb élénkítőszerek fogyasztásának is köszönhetik.

Az egész heti fárasztó munkatempó és a stressz forgatagából a legtöbben úgy próbálnak kilépni, hogy szórakozóhelyekre járnak kikapcsolódni, ahol a kellő pörgés édenkében energiaitalokat és élénkítőszereket fogyasztanak. Az energiaital nem más, mint egy olyan koffeinből, B3-, B5-, B6-, B12- vitaminból, guaranából, ginszegből és taurinból álló üdítőital, ami energiapótló-, stimuláló-, serkentőszer is egyben és ideiglenes képes a szervezet ébren tartani.

A fiatalok közül sokan annyira felpörgetik magukat, hogy hazaérve és ágyba zuhanva sem képesek elaludni. Mivel pihenésre és alvásra szükségük van, előbb-utóbb nyugtatókhoz folyamodnak. Az ördögi körből nehéz kiszabadulni, amikor már ezek sem bizonyulnak hatásosnak és nem ringatnak álomba, jönnek az altatók. A szórakozóhelyeken egyre bővül a fiatalok körében népszerű élénkítőszerek tábora.

Ezek hatására látszólag tovatűnik a fáradság. Azért látszólag, mivel ezek az energiaitalok ideiglenesen blokkolják a szervezet vészjelzőit és más kábítószerekhez hasonlóan kikapcsolják a fáradságérzetet. Ennek egyenes következménye, hogy azoknak akik huzamosabb ideig ezt az életformát folytatják, összeomlik a keringési rendszerük. Ezek a tények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az alvásciklusba és a szervezet természetes ritmusába való beavatkozás súlyos egészségkárosító következményeket vonhatnak maguk után.

Az álmatlan éjszakák a mértéktelen energiaitalok- és egyéb élénkítőszerek fogyasztásának is betudhatók

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: