2011-03-22 11:57:19• hírek • MTI

Álmaink melléktermékek csupán

Az alvás sokkal fontosabb szerepet tölt be az emlékezet szempontjából, mint eddig hitték - fejtették ki német pszichológusok egy konferencián.

A mély alvás szakaszaiban nagytakarítás történik - magyarázta a németországi Halléban tartott Kísérleti Pszichológiai Konferencián Josef Lukas. Mint fogalmazott, az álmok a nagytakarítás melléktermékei.

Azok az információk, amelyeket agyunkban napközben felhalmozunk, a mély alvás szakaszaiban hierarchikusan rendeződnek, és vagy biztos helyen tárolódnak, vagy kitörlődnek - taglalta Lukas, aki a Martin Luther Egyetem pszichológiai intézetének professzora. A szakemberek véleménye szerint ezért hatékonyabb az ébredés utáni tanulás, mint az elalvás előtti.

Egy másik, a pszichológusok körében állandóan boncolgatott téma az a kérdés volt, hogy a nők több dolgot képesek-e egy időben elvégezni, mint a férfiak. Kísérletileg ezt nem sikerült igazolni, holott számtalan megközelítésben vizsgálták már. Bizton állítható tehát, hogy előítéletről van szó - húzta alá a professzor a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A figyelem témája ugyanakkor továbbra is rejtély a szakemberek számára. Egyelőre bizonytalan, hogy pontosan mi is irányítja a figyelmet. Van egy igazolatlan elmélet, amely szerint a mozgás és az érzékelés elválaszthatatlan folyamat az agyban - egy zongoristának például ezért nem kell állandóan néznie, hogy mit tesz a kezével.


Josephine Wall alkotása
Josephine Wall alkotása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: