2013-12-07 18:04:26• hírek • Kocsis Zoltán

Álma a világbajnoki cím, de Sárközújlaktól messze van Isztambul

„Most azt gondolom, hogy életem végéig karatézni szeretnék! Azt nem tudom, mi szeretnék lenni, ha nagy lesezk, de ha már fekete öves leszek, szeretnék karatét tanítani, a kisebbekkel is megszerettetni ezt a sportágat", mondja Podolyák Denisa. A sárközújlaki lány még csak 13 éves, de már egy sor érmet nyert. Abból is a legfényesebbet. Aranyat.

Története négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor még Sárközújlakon zajlott karateoktatás. Egyik osztálytársa hívta el a terembe, ahol a ki Denisa azonnal beleszeretett a sportágba. Hogy affinitása van a karate iránt, azt alig két hónappal igazolta is, amikor aranyéremmel tért haza egy zilahi regionális versenyről. Aztán kevéssel később Konstancán sem talált legyőzőre. Mint ahogy azóta sorra nyeri a megyei és regionális tornákat. De hozott már aranyat Magyarországról és Németországból is. A legfontosabb mégis az, amit november elején Brassóban szerzett: az U14-es korosztály országos bajnoki címe.

„Igazából nem vertem meg őket (ellenfeleit, szerk.), hiszen éppen ez a karate lényege: megmutattam, hogy akár meg is verhetném, de attól lesz profi az ember, hogy meg tudja állítani az ütését, még mielőtt elérné ellenfelét", magyarázza lelkesen Denisa.

Helyzete azonban az igazi profizmustól sajnos messze áll. Az érdeklődés csökkenése miatt Sárközújlakon megszűnt az oktatás. Ezért Denisa hetente kétszer bebuszozik Szatmárnémetibe, hogy részt tudjon venni Cristian Belega edző edzésein. Ez persze nem marad nyomtalan a családi költségvetésben. Ennek ellenére szülei igyekeznek ezt nem érzékeltetni és minden lehetségest megtenni, hogy lányuk folytathassa pályafutását. „Eleinte át kellett szerveznünk az életünket, ahhoz, hogy be tudjuk vinni az edzésekre, de láttuk a gyermekünkön, hogy nagyon szeret karatézni, ezért vállaltuk ezt", magyarázza édesanyja. „Igyekszünk mindent megtenni és maximálisan támogatni a lányunkat! Ebben persze benne van az anyagi támogatás is, hiszen a folyamatos edzések, edzőtáborok, felszerelések és nevezési díjak mind a család kasszáját terhelik", mondja édesapja is.

Időnként Belega mester és a Nord Vest Karate Klub is igyekszik csökkenteni az anyagi terheket, de sajnos mindez kevés volt ahhoz, hogy Denis részt vehessen az idén tavasszal az isztambuli világbajnokságon.... Bizony szükség lett volna egy-két szponzorra, ám Denisa nem adja fel: pirulva, de határozottan jelenti ki: ő bizony világbajnok akar lenni!

Addig is szorgalmasan lépeget előre a különböző színű övek ranglétráján: jelenleg a barnánál tart. Ez egyben azt jelenti, hogy a fehértől indulva korábban szépen sorban megszerezte a sárgát, a narancssárgát, a zöldet, a világoskéket, a sötétkéket. Még a sérülései sem veszik el a kedvét. Elmondása szerint eddig az orra fájt a legjobban egy bekapott ütést követően. Édesanyjának viszont minden más is fájdalmas. „ Főleg versenyeken, de edzésen is nagyon féltem az ütéstől, fáj a szívem mikor a nézőtérről nézem, hogy eltalálják a kislányomat", mondja, mintha most is éppen Denisa egyik meccsét nézné.

Az általános iskola befejezését követően Denisa a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban szeretné folytatni tanulmányait. Akkor már edzésekre is könnyebben el tud jutni. Közben jöhet a fekete öv és talán egyszer majd a hőn áhított világbajnokság. Még ha Sárközújlaktól bizony messze van a világ teteje, de még Isztambul is. Egy biztos: Denisa elszántságán nem fog múlni. Reméljük, tőle független okokon sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: