2011-02-09 16:10:02• hírek • Szatmar.ro

Állj! Ökorendőrség!

Ökológiai rendőrök leshetik majd minden mozdulatunkat a megyeközpontban, miután tanácsosaink legközelebbi ülésükön jóváhagyják azt a határozatot, amely az Ökológiai Rendőrség megalapításáról szól.

Nincs menekvés! Lebuktál! Állj, ökológiai rendőrség! Talán ezeket a jelszavakat ordíthatják majd a helyi rendőrök ezentúl egy-egy csokis papír eldobásának tettenérésén. A Florisal Rt. és a Helyi Rendőrség közös kollaborálásából létrejövő egység nem tekinthető külön jogi személyként, illetve szervként, mivel munkatársait az említett rendfenntartó egység, valamint a Puskas Vasile fémjelzett, a köztisztaság fenntartásáért felelős részvénytársaság alkalmazottai teszik ki.

Gazdac Florin, a Helyi Rendőrség vezetőjének elmondása szerint az egység létrehozásának célja az, hogy tisztán tartsák a várost, a szemetelőket pedig megbüntessék. Az ötlet nem egy múzsa általi homlokpuszi nyomán született, hanem az egyik legrégebbi romániai sör városából, Temesvárról lesték el.
Az ökorendőrök két Logan járművel róják majd Szatmárnémeti utcáit két váltásban és büntetik a vétkeseket.

Az egyik idejekorán elhunyt, ám még mindig legendás kölcseys fizikatanárnak volt egy mondókája a különböző emberi származékokról, amiknek nincs gazdájuk, úgy tűnik az ökorendőrök ezentúl megtalálják majd ezeket az elkövetőket is, hiszen minden követ megmozgatnak majd annak érdekében, hogy felgöngyölítsék az ügyeket.
Partnereik, a Florisal alkalmazottai sofőrök és egy személyben tanúk is lesznek az eseteknél, hiszen eddig gondot jelentett az, hogy ha tetten is értek bizonyos elkövetőket, tanuk hiányában nehéz volt bizonyítani a bűncselekményt.

Nem csupán a kisebb szemetelés felkutatása a cél azonban, hanem a nagyobbaké is, így a jogi személyek is pórul járhatnak. A tanuk és kamerák jelenlétében ezek kénytelenek lesznek töredelmesen beismerni szégyenletes tettüket.

Szatmárnémetiben tehát vége lehet valahára a szemetelésnek, ami ha Románia több városában annyira nem is zavarja az ott lakókat, a partiumi Szatmárnémetiben több civilizáltabb személyt is felháborít.

Az ökorendőrség mellett talán megoldás lehetne még a problémára az is, ha a szülők és tanárok elmagyaráznák a gyerekeknek, hogy a járdákon elhelyezett szemetesek azt a célt szolgálják, hogy az E-kben gazdag chipsek zacskóit ezekbe helyezzék, ne pedig a járdára dobják. Amennyiben pedig hosszabb távon nem találnak jól égő műanyag-, illetve üvegszálas kukát (hiszen ezeket legutóbbi gyújtogatásuk óta még nem cseréltek ki, vagy nem is voltak), akkor vágják zsebre az éppen felszabaduló cigis dobozokat, más is így tesz. Még mielőtt anyuka, vagy apuka észreveszi a zsebben, egészen biztos talál valahol egy szemetest. Ezzel a módszerrel talán arra is rá lehetne vezetni a fiatal generációt, hogy felnővén, amikor már menő vállalkozóként nem tudnak mit kezdeni a hulladékkal, felelősségteljesen szerződjenek a munkáját akkor is teljesítő Florisallal és egy szép, tiszta városban nevelhessék ők is fel jólfésült gyermekeiket.


Puskas, Gazdac és Ilyés az ökológiai rendőrökről ismertetett
Puskas, Gazdac és Ilyés az ökológiai rendőrökről ismertetett


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: