2019-08-13 05:54:28• hírek • MTI / Nagy Tímea

Allergológus: a kalcium nem használ az allergiás tünetekre

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A kalcium semmit nem használ az allergiás tünetekre - mondta Nékám Kristóf, a Magyar Allergiaszövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

A szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy egy tizennégy éves fiú megmentette egy allergiás kislány életét adrenalin-injekcióval. Elmondása szerint bárki hozzájuthat allergia ellenes szerekhez, a háziorvos is felírhatja.

 

Nékám Kristóf kiemelte: ha valakinek allergiaszerű tünetei vannak, el kell mennie orvoshoz, diagnosztizáltatnia kell. Nem súlyos tüneteknél is érdemes valamilyen terápiát alkalmazni, a tünetek mérséklésére, súlyosabbá válásuk megelőzésére - tette hozzá.

 

Három évvel ezelőtt Dr. Novák Hunor orvos indított egy facebookos nyílt levelet, melyben leírja, hogy a kálciumfogyasztás az allergiás tünetek kezelésében hatástalan, és csupán egy sokévtizedes tévhit. A kezdeményezéséhez még 210 szakorvos csatlakozott, nevüket és aláírásukat adva a levélhez. Ezzel a felvetés tanúbizonyságot nyert. A nyílt levél részlete:

 

"A kalcium allergiában is hatástalan – halált is okozhat a hamis biztonságérzet

 

Hazánkban a kalciumot, főként annak ampullás változatát sokan javasolják, használják darázs/méhcsípés, allergia, viszketés, bőrkiütés, nátha, köhögés, torokgyulladás esetén is. Azonban ilyen esetekben a kalcium használata teljesen felesleges, fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, orvosi irányelvekben szóba sem kerül alkalmazása ilyen esetekben – a kalcium széleskörű használata hazánkban egy téves szokás. Mivel az említett betegségek legtöbbször spontán enyhülnek, az allergiás reakciók sokszor hullámzó lefolyásúak, így a javulást sokan tulajdoníthatják tévesen a bevett kalciumnak. A kalcium szedése például kalciumhiányos állapotokban, csontritkulás esetén indokolt.

 

A strandszezonban fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a kalcium nem az allergia gyógyszere, és darázs/méhcsípésben is teljesen hatástalan. ..."

 

A levél folytatását erre a hivatkozásra kattintva érheted el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: