2010-11-02 21:14:33• hírek • Szatmár.ro

Állatvásár Krasznabélteken

Sajátos hangulatú állatvásárt tartottak ismét Krasznabélteken.

A szokásos állatvásárokhoz képest a krasznabélteki emberemlékezet óta igen különleges: ezen alkalomhoz nem csupán a jószágok és egyéb termékek adás-vétele, de a baráti összejövetelek, a kikapcsolódás, a borkóstolás is hozzátartozik. A község vezetése reméli, hogy ez valamikor nagyon sokat jelenthet majd a vidéki turizmus szempontjából.

Minden hónap első keddjén a környékbeli falvakból Krasznabéltekre sereglenek az érdeklődők az állatvásár miatt, így volt ez kedden is, amikor a napsütés jóval többeket kicsalogatott a szőlősdombok tövébe, mint máskor. Sokaknak jó alkalom volt a vásár a savanyítani val káposzta, vagy a vágnivaló hízó megvásárlására: előbbit kilónként 1 lejért, utóbbit kilónként 6-8 lejért árusították. Borjakból is nagy volt a felhozatal: 600-800 lejért adták a kisebbeket, 1200-1300 lejért a tízheteseket. Bár mindenki tudja, hogy fejőstehenet az év ezen időszakában nemigen vásárolnak, mégis voltak, akik szerencsét próbáltak - 2000-2400 lejért kínálták 10-12 liter tejet adó állatukat. A malacok ára 70-100 lej volt.

A jószágok mellett minden beszerezhető mostanában a krasznabélteki vásárban: a zoknitól, lábbelitől, ruháktól kezdve a kazettákon át az autóalkatrészig, patkóig, hámig. Most is voltak, akik csak találkozni, bámészkodni mentek ki Krasznabéltekre: ők a hagyomány szerint egy-egy kolbászt is elfogyasztottak, az árusok nagy örömére.

A krasznebélteki férfiak ezúttal is a szokásos módon tettek pontot a vásári nap végére: mivel a legtöbb helyen már nagyjából kiforrt az idei bor, sorra látogatták egymás pincéit, előkerült a kártya és a prímás is. Vidám, különleges ünnep ez a krasznabélteki állatvásár...


Sajátos hangulatú volt az állatvásár
Sajátos hangulatú volt az állatvásár


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: