2010-07-20 12:58:10• hírek • Szatmar.ro

Állattartók figyelem!

A Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének Szatmár megyei önkéntesei a kánikulára, illetve a nagy esőzésekre való tekintettel tanácsokkal látják el az állattartókat, a szezonális, ragályos betegségek elkerülése végett.

A szakemberek nagyon fontosnak tartják, hogy a farmokon, illetve a ház körül élő állatok számára megfelelően legyen kialakítva az óvóhelyük, a nagy melegben ugyanis rengeteg betegség jelenhet meg, amit a szorosan egybezárt állatok könnyen elkaphatnak egymástól. Igen fontos szempont ugyanakkor a megfelelő mennyiségű ivóvíz, illetve takarmány biztosítása is. A nyári hónapokban akárcsak az embernek, a jószágoknak nagyobb mennyiségű ivóvízre van szükségük, ennek hiánya nagy gondot okozhat, ezért fontos, hogy időben gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű tartalékról is.

Természetesen nem elég csupán a víz-és takarmánykészlet megléte. Ellenőriznünk kell a modern technológiák esetében is, hogy megfelelően működnek-e az etető-, illetve itató berendezések és a hűtőrendszerek. A legjobb, ha rendelkezünk úgy pót-ventilációs rendszerrel, mint elektromos energiát előállító berendezéssel.
Kánikula esetére a szakemberek azt tanácsolják, az igavonó állatokat 12-18 óra között ne dolgoztassák, ha a hőmérséklet meghaladja a 25º C fokot árnyékban.

Az állat bármilyen egészségügyi romlása-, illetve viselkedésváltozása esetén a gazdának kötelessége, hogy értesítse az adott körzetért felelős állatorvost. Ugyanakkor a legelők tulajdonjogát élvező helyi tanácsnak kötelessége figyelemmel kísérni a terület helyzetét és erről pontosan informálni az állattartókat, ugyanakkor a farmtulajdonosokkal egyetemben az állati ürülék számára tárolóhelyet kell biztosítsanak.

A bölcs gazdának mindenképp gondoskodni kell egy olyan helyiségről, ahova behajthatják az állatokat a szélsőséges időjárás idején.
Amennyiben szállítani szeretnénk az élő állatokat - beleértve azokat is, amelyeket a vágóhídra indítanak -, minden alkalommal meg kell bizonyosodni arról, hogy a szállító gépjármű mikroklímáért felelős rendszere jól működik és képes lesz egész úton megfelelő hőmérsékletet biztosítani a jószágoknak.


Kánikula idején fontos az elegendő víz, illetve takarmány megléte
Kánikula idején fontos az elegendő víz, illetve takarmány megléte.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: