2009-08-14 09:47:22• hírek • Szatmár.ro

Állatritkaságok

A 2 éves Timba nevű nőstény egy franciaországi állatkertből került a Nyíregyházi Állatparkba.

Az oroszlán lány kitűnik a nyírségi oroszlánfalkából, hiszen a többi állattal ellentétben halvány homokszínű bundát visel. Jelenleg kerítés választja el a csapat tagjaitól, de hamarosan csatlakozni fog a sóstói oroszlánokhoz.

A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában (Panthera leo krugeri) előforduló világos színváltozat, mely színt a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okoz. Az utódok csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel.

A kutatások szerint a természetben is életképes de csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi. Szokatlan színük miatt az őslakók a mai napig istenítik őket.

Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek  feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, s ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává vált.

Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, s jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön.

A legutóbbi felmérés szerint 2004-ben 30 szabadon élő állatot számoltak össze. A világ állatkertjeiben is tenyésztik ezt a ritka színváltozatot, napjainkban kb. 500 egyed él fogságban.


A két éves Timba Franciaországból érkezett.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: