2010-01-13 14:02:40• hírek • Gozner Gertrud

Tíz személyt kórházban ápolnak

Tíz személyt kórházban ápolnak, miután Trichinella fertőzést kaptak egy Szatmárudvariban levágott sertéstől. Az állat húsát állítólag hivatalosan ehetőnek nyilvánították.

A Szamosudvarihoz tartozó Kakszentmárton településről tíz személy került be a kórházba, kilencet közülük a megyei kórház fertőző osztályán ápolnak, egy pácienst átszállítottak egy kolozsvári klinikára. Mindegyik páciens állapota kielégítő - nyilatkozta a sajtó képviselőinek Constantin Demian szóvivő. A tíz beutalt beteg - öt nő és öt férfi - életkora 15 és 34 év között van.

A Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jelentése szerint a páciensek lázzal, fejfájással, hányással, hasmenéssel és hasi panaszokkal jelentkeztek a sürgősségi osztályon. A trichinellózist egy fonalféreg okozza, amely elégtelenül megsütött sertéshússal kerül az ember szervezetébe, ahol betokosodva súlyos betegségeket okozhat. A disznóvágásra december 12-én került sor, a fertőzés tünetei körülbelül három hét múlva jelentkeztek. Ha nem kezelik, a trichinellózis könnyen halálos is lehet.

A fertőzés ügyében a Közegészségügyi és Állategészségügyi Igazgatóság is nyomozást indított. Ennek során felszínre került, hogy az illető disznó húsából körülbelül 45 személy fogyasztott: Kakszentmártonon, Szamosudvarin kívül a húsból jutott Szatmárnémetibe, Kolozsvárra, Bukarestbe, sőt külföldre is, mégpedig Ausztriába és Spanyolországba.

Ugyanis sokan a téli ünnepek érkeztek haza, mások csomag formájában kaptak a fertőzött húsból. A közegészségügyi igazgatóság munkatársai igyekeznek mindenkitől összeszedni és megsemmisíteni a még el nem készített disznóhúst, hogy megelőzzék a további fertőzéseket. Amint a vizsgálatok során kiderült, a hús ellenőrzését nem a helyi állatorvos végezte, hanem egy állategészségügyi technikus, aki nincs felhatalmazva, az ilyen típusú vizsgálatokra. Szatmárudvari körzete különösen veszélyesnek számít a Trichinellával történő fertőzések tekintetében, mivel nagyon közel helyezkedik el a városi szeméttelep.



45 személy fertőződhetett meg egyetlen levágott disznó húsától


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: