2019-02-16 12:00:39• hírek • Szatmár.ro

Álláspiac: tárt kapukkal és fizetéssel várják az inasokat a Szatmár megyei cégek

Képünk illusztráció (Foto: geasontraining.co.uk)
Képünk illusztráció (Foto: geasontraining.co.uk)

Összesen 267 szabad állást tart számon a Szatmár Megyei Munkaerő-ügynökség, 86-hoz képesítés sem kell.

Amint a közzétett listából kiderül, a 267 szabad állás közül csak 11 betöltéséhez kell felsőfokú végzettség, 170-hez elég a középfokú, 86 munkahelyre pedig úgy is felveszik az embert, ha nem rendelkezik semmilféle képesítéssel sem.
 

Többek bizonsági őrökre van szükség, szám szerint 13-ra, de 10 varrodai alkalmazottat is keresnek. Nagy szükség lenne továbbá 15 alkatrész összeállítóra, 13 építőipari munkavállalóra, 16 általános asztalosra és 17 kőművesre is. Kis számban ugyan, de keresnek egészségügyi asszisztenseket, pékeket, takarítónőket, felszolgálókat, raktárosokat is. Ez még nem minden! 

 

A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatójából kiderül, hogy a szabad munkahelyek számának több mint 10%-át a betöltetlen inas helyek adják. 28 inasra lenne szüksége megyénk vállalkozásainak. Az inasprogramról bővebben:

 

Nem mindegy, hogy a pályakezdő munkavállaló tanulmányai végeztével milyen szakmai felkészültséggel lép a tettek mezejére. A vállalkozásoknak nem feltétlen éri meg képzetlen, gyakorlattal nem rendelkező embert alkalmazni, mert dupla költséget jelent: egyrészt az új munkaerő a betanulás alatt értékelhető eredmény híján „csak viszi a pénzt”, másrészt a betanításért felelős másik munkatárs sem végez „termelő munkát”, így ez is kiesést jelent a cég számára.

 

A Nemzeti Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a megyei foglalkoztatási ügynökségeken (AJOFM) keresztül 2250 lej / hó összegű pénzügyi támogatást nyújt a munkáltatóknak, ha a munkahelyi képzésről szóló 279/2005. számú (az inasok munkahelyi alkalmazásával kapcsolatos) törvény értelmében diákokat alkalmaznak és a munkával egy időben gyakorlati képzésben részesítik őket. A havi összeget a munkáltató kérelmezésére utalják, a tanuló munkaszerződésének teljes időtartama alatt.

 

A program a 16 év felettiek számára megkönnyíti a szakmai gyakorlat megszerzését, rávezeti őket a valós munkahelyi feladatok és problémák helyes kezelésére. Az elméleti tudás gyakorlati elmélyítésére és alkalmazására sarkallja az inasokat. Nem csak a vállalkozás nyer (támogatást) a pályakezdők alkalmazásával, hanem az ifjak is jól járnak, hiszen a fizetés mellett értékes tapasztalattal, valamint végzettséget igazoló oklevéllel is gazdagabbak lesznek.

 

A tanulókkal kötött munkaszerződések időtartama a bevállalt képzettségi szinttől függ. Ez hat hónaptól akár három évig is terjedhet. Az elérendő képzettségi szintet 4 fokozatú skála alapján határozzák meg, melyet a szerződésben is rögzítenek. Az írásos megállapodásnak megfelelően a cégek kötelesek biztosítani a tudásszint megszerzéséhez szükséges feltételeket. A 16-18 év közötti fiatalok maximum napi 6 órát, heti  30 órát dolgozhatnak, a nagykorúak napi 8 órában, heti 40 órában vállalhatnak munkát törvényesen.

 

Az inas megbízatás végén az ifjú munkavállalók a szakképzettség- és a szakmai gyakorlat megszerzéséről hivatalos oklevelet kapnak. Húszas éveik elején akár több éves szakmai tapasztalattal és gyakorlati tudással szállnak ringbe a munkaerőpiacon.

 

További információkért a munkaerő-ügynökség székhelyén vagy a honlapon elérhető telefonszámon lehet érdeklődni.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: