2008-04-17 14:29:37• hírek • Szatmar.ro

Állásfoglalás a négypárti koalícióról

 Az RMDSZ szatmárnémeti elnöke közleményben fejtette ki álláspontját a létrejött koalícióról.

Közleményben fejtette ki álláspontját az RMDSZ ellen létrejött négypárti koalícióról az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, Kereskényi Gábor. Mint arról korábban hírt adtunk, négy román párt úgy kívánja megakadályozni, hogy RMDSZ-es elnöke legyen a megyei tanácsnak, hogy egy jelöltet fognak támogatni a választáson.  A szövetség létrejöttével már országos és magyarországi vezető napilapok is foglalkoztak. Az alábbiakban közöljük az RMDSZ elnökének szerkesztőségünbe eljuttatott állásfoglalását.

 

"Megvalósulni látszik, amiben a legelvakultabb román nacionalisták is csak reménykedtek 1990 óta: a román pártok jó része közös jelöltet indít a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségére. 

 

Jelöltjük nem más, mint a nagy román összefogás megálmodója: Valer Marian, aki  jelenleg a megyei tanács elnökének, Gheorghe Ciocannak (PSD) a kabinetfőnöke. Ezen kívül a Gazeta de Nord-Vest napilap igazgatója.

A létrejött négypárti koalíció zászlóshajója a Szociáldemokrata Párt (PSD), tagjai a Demokrata Párt (PD-L), a Becali-féle PNG-CD és a Konzervatív Párt (PC). A résztvevők ideológiai színezetéből első ránézésre szembetűnő, hogy ez a koalíció nem valami közös eszme, közösségi cél érdekében jött létre, hanem valakik ellen. A négy pártvezér kijelentette szét akarják törni az RMDSZ monopóliumát, mert szerintük nem igazságos, hogy a megyét és Szatmárnémeti várost RMDSZ-es politikusok vezessék, hisz a magyarság számaránya a megyében 35, a városban pedig 38. Ez az érvelés sajnos a rossz emlékű numerus clausus-okat, a zsidótörvényeket juttatja eszünkbe, mely szerint ha 10% zsidó lakos élt egy adott országban, csak ugyanilyen százalékban mehettek jogi, orvosi vagy közgazdasági egyetemre.

Azt gondolom, egy ember alkalmassága egy bizonyos tisztségre nem nemzetiségén, vallásán, nemén múlik, hanem rátermettségén, szakmai felkészültségén és nem utolsó sorban erkölcsi feddhetetlenségén. Az RMDSZ jelöltjei úgy gondolom, megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Ráadásul a Szövetség jelöltlistáit nem Bukarestben állították össze, hanem a jelölteket a helyi közösségek előválasztáson rangsorolták. Ez azonban még nem elég! Ha nem leszünk ott a választásokon, mások döntenek a sorsunk felett. 18 éve erre készülnek..."

Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: