2013-09-27 09:43:40• hírek • Kocsis Zoltán

Állásbörze dolgozni nem akaróknak

Az ország valamennyi megyeközpontjával párhuzamosan szeptember 27-én, péntek reggel 8.00 órakor Szatmárnémetiben is megnyitotta kapuját a végzősök számára megszervezett állásbörze - ahová nyilván nem csak végzősöket várnak. A munkaadók tapasztalatai alapján azonban több a pecsétvadász, mint a ténylegesen munkát kereső.

„Szeretnél dolgozni?", kérdezi románul az egyik munkaadó képviselője a kezében kicsiny cetlit görcsösen szorongató 18-19 éves fiút. Az nem válaszol, csak csóválja a fejét: nem akar. „Akkor miért jöttél?", jön az újabb kérdés. Erre sincs válasz, csak a cetlit tolja a középkorú nő felé. Pecsétet azonban, amellyel a részvételét igazolni tudja, nem kap.

Van azonban, aki nagyobb szerencsével járt. Egy 35 év körüli nő ráadásul gúnyosan visszamegy a sárközújlaki központú cég képviselőjéhez, mondván: „Látja, mégis szereztem pecsétet!". „Gratulálok", jön az ironikus válasz. „Nem tudtam, a hölgy mi szeretett volna lenni nálunk, kamionsofőr vagy kőműves. Aztán kiderült, hogy csak a pecsét kell neki, ami a további munkanélküli segély folyósításához kell. Eddig egyetlen úr adott le hozzánk önéletrajzot, mindenki más csak pecsétet akar. Hát tőlem nem kap", mondja a lendületes fiatalember.

Noha a munkaadók képviselői természetesnek tartják, nagyon kevés érdeklődő gondolta úgy, önéletrajzzal megy az állásbörzére. Tanulság lehet ez a szervező számára is, a jövőben ajánlatos lenne ezt megemlíteni a sajtóközleményekben is. Talán akkor a túlnyomó többség nem csak a pecséthez szükséges cetlit szorongatná a kezében.

Marcel Marusca, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója elmondta, több mint száz céget kerestek meg, de csak 42 tartotta érdemesnek megjelenni. Ezek összesen több mint 450 munkahelyet hirdettek meg, ami közül több mint 30 kíván felsőfokú végzettséget. Az igazgató elmondta, közel ezer érdeklődőt várnak, az állásbörze pedig addig lesz nyitva, amíg lesz érdeklődés.

Az esemény megnyitóján Cristian Sasu alprefektus köszönetet mondott azoknak a cégeknek, „amelyek bizalmat szavaznak a friss végzősöknek. Biztos vagyok abban, hogy a fiatalokba vetett hit megtérül", jelentette ki. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy a fiataloknak minél hamarabb meg kell találniuk útjukat, míg Radu Roca azon reményének adott hangot, hogy minél többen találnak kedvükre való munkahelyet a pénteki napon.

Az állásbörzén Szatmár megye több nagy cége mellett megjelentek a csendőrség és a rendőrség valamint az egyetemek képviselői is, a hazai munkalehetőségek mellett pedig külföldiek között is lehet szemezgetni. A legnagyobb utóbbi, valamint a városszéli szupermarket standja előtt alakult ki.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: