2020-04-16 14:20:50• hírek • Bede Emőke / MTI

Állandó rendőrségi jelenléttel készülnek a húsvétra a sürgősségi osztályon

Radu Bud prefektus, Pataki Csaba megyei tanácselnök, illetve a belügyminisztériumi szervek vezetői közös gyűlést szerveztek csütörtökön, melynek során a keleti kereszténység húsvétja alkalmából foganatosított óvintézkedésekről tanácskoztak.

Amint arról korábban beszámoltunk, mégsem gyülekezhetnek a hívek a templomoknál az ortodox húsvét alkalmával, miután a bukaresti belügyminisztérium szerdán módosította az egyházzal előző nap kötött, sokak által bírált megállapodását. Az előző megállapodással ellentétben az ünnepi pászkát sem a templomok udvarán osztják szét a híveknek, ehelyett a megszentelt kenyeret - a Jeruzsálemből érkező szent lánghoz hasonlóan - az egyház papjai és önkéntesei viszik el az ezt igénylő hívek lakóhelyére. A házról házra járó, maszkot és kesztyűt viselő egyházi emberek nem léphetnek be a lakásokba, a társasházak bejáratánál a lakók által kijelölt képviselőnek adják át a pászkát és a szent lángot, aki gondoskodik szétosztásukról. Azokhoz a kórházakhoz, szociális otthonokhoz és karanténközpontokhoz, ahol nincs pap, a feltámadás éjszakáján szolgálatot teljesítő rendőrök, csendőrök, tűzoltók, és határrendészek viszik el a szent lángot.


Annak érdekében, hogy mindezeket úgy a koronavírus-járvány megelőzése, mint közbiztonság megtartása szempontjából megfelelő módon lehessen kivitelezni, és maga a húsvéti ünnep is biztonságban teljen, a rendőrség fokozott jelenlétére lehet számítani szerte a megyében. A városok bejáratainál, a szabadidős területek közelében, illetve közvetlenül e területeken is lehet majd az egyenruhásokkal találkozni. Ugyanakkor, mivel a húsvéti időszakban érezhetően megemelkedik a sürgősségi osztályra kerülők száma (pl. túlevés és -ivás miatt), ezért az egészségügyi intézmény körzetében is folyamatos lesz a közrendészeti egységek jelenléte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: