2014-06-26 09:28:34• hírek • MTI

Megállapodást írt alá a PSD a PPDD-vel

A települési és megyei önkormányzatokban, valamint a parlamentben való együttműködésről szóló megállapodást írt alá szerdán a kormánykoalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a populista Dan Diaconescu-féle Nép Pártja (PPDD).

A megállapodás megkötését Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök és miniszterelnök jelentette be. Az együttműködés szerint a két párt támogatni fogja egymást az önkormányzatokban, ahol a szociáldemokraták elvesztették a többséget, miután februárban a liberálisok ellenzékbe vonultak, és felbontották az addig kormányzó Szociálliberális Szövetséget (USL).

Az elmúlt hetekben felmerült a populista politikai erő kormányba emelése is, de ez ellen tiltakozott a koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Akkor Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy a kormány megítélése szempontjából katasztrófa lenne a PPDD-vel való koalíciókötés.

Ponta most leszögezte: az együttműködés nem jelenti a PPDD kormányba lépését. Rámutatott: ahhoz, hogy a PPDD kormányzati funkciókat kapjon, a többi koalíciós párttal is tárgyalniuk kell. A most aláírt dokumentum 2016-ig érvényes, vagyis a következő parlamenti választásokig. A megállapodás szerint a PPDD állíthat saját jelöltet a romániai év végi államelnök-választás első fordulójában, de a második körben már az esélyesebbnek tekintett PSD jelöltjét fogja támogatni.

A PSD vállalta, hogy a kormánykoalícióban olyan közpolitikák elfogadását kezdeményezi, amelyek a PPDD céljai között szerepelnek, a prioritási sorrendet a két párt elnöke határozza meg közösen tárgyalások útján. A PPDD céljai között megtalálható egyebek mellett az adórendszer egyszerűsítése, a kötelező, úgynevezett rádió- és televízióadó eltörlése, valamint az iskolás korú gyermekek után a családokat megillető havi juttatás emelése.

A Dan Diaconescu bulvár televíziós sztár népszerűségi hullámán 2012-ben a parlamentbe jutott PPDD eredetileg 68 mandátumhoz jutott a törvényhozásban, de azóta jelentősen meggyengültek, mert sokan átiratkoztak más, "vonzóbb" pártba. Jelenleg 17 parlamenti képviselője maradt a PPDD-nek, a szenátusban csak néhány emberük van, akik nem alkothatnak önálló frakciót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: