2011-01-11 12:42:02• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Állampolgárságot Mérken is sokan kérnek

A községháza a főút mentén
A községháza a főút mentén

Hogy könnyesek voltak-e a szemek, amikor az anyakönyvi hivatalban leadták a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentumokat, az nem kérdeztük meg a mérki önkormányzat illetékesétől. Nyilván sokak szeme ragyogott a lélekmelengető pillanatban, mások talán csak felsóhajtottak, hogy végre túlestek a többórás hercehurcán.

Eddig összesen tizennégy kérelmet adtak le nálunk - mondja Simák Istvánné, a mérki önkormányzat anyakönyvvezetője. S bizony érdeklődőből sincs hiány. Mind az érdeklődők, mind az egyszerűsített honosítási eljárást kezdeményezők nagykárolyiak, avagy környékbeliek voltak. Nem is csoda, hiszen pár kilométeres távolságra van a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközség az államhatártól. Illetve Vállaj község köti össze az egykoron Romániához csatolt részekkel. Azonban az ottani hivatal anyakönyvvezetője éppen tanulmányi szabadságán van, így a partiumiak a két-három kilométerre lévő mérki községházára térnek be.

- Nagyon sokan érdeklődtek, nyomtatványokat kértek - meséli az anyakönyvvezető. Egyébiránt a világhálóról is letölthetők a formanyomtatványok, mégpedig a http://www.allampolgarsag.gov.hu internestes címre kattintva tehetik ezt meg. Sokan kitöltik az amúgy bükkfanyelven megfogalmazott okiratokat, s számosan ehhez segítséget kérnek a hivatalnoktól.

Többen is olyan dokumentumcsomaggal érkeztek, amelyet már átnéztek a nagykárolyi Demokrácia Központban. Amint a mérki anyakönyvvezető hangsúlyozza, azokkal a kérvényekkel nem is akadt nehézsége, mindazonáltal az ellenőrzött kérvények „átnyálazása" is többórás folyamat. Meglátása szerint nagyon fontos a kérvényezőknek megkeresni egy-egy ilyen intézményt, ahol hozzáértők segítenek összeállítani a szükséges okiratcsomagot. Javallja is ezt mindenkinek.

Tapasztalatai szerint egyébként az igénylők zöme megfelelően tájékozott. Amint mondja, csak a nyomtatványok kitöltésével vannak nehézségeik. (Ez nem is meglepő, hiszen még a hivatalnok szerint is annyira tömör a formanyomtatvány, hogy nehezen kibogozható, melyik rovatba melyik adatot is ildomos beleírni.)


Állampolgárságot Mérken is sokan kérnek


- Megmondom őszintén, január 3-a óta semmi mással még nem tudott foglalkozni munkaidejében - vallja be kérdésünkre válaszolva. Egyébiránt egy községi anyakönyvi vezetőnek ugye a házassági, halálozási, valamint egyéb anyakönyvi bejegyzések kiállítása a feladata. Születési azért nem, mert a mérkiek zöme a mátészalkai kórházban születik meg. Igaz, mind kisebb számban... Például tavaly a 2009. január 1-ei adatok szerint 2118 fős községben mindössze négy házasság köttetett meg. A halálozások száma sajnos jóval nagyobb, tavaly 63-an hunytak el.

Ugyan az egyéb feladatainak nem tudott az eddigiekben eleget tenni, a szükséges tájékoztatást, a segítségnyújtást mindig szívesen megteszi - hangsúlyozza. Mindazonáltal a szükséges dokumentáció áttanulmányozása többórás feladat. Elképzelhető, hogy majd külön napokat tart fenn az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos ügyintézésre. Azonban addig is szívesen látják a mérki községháza bejárata melletti irodában a kérvényezőket, méghozzá 8-tól 12 óráig hétköznapokon péntek kivételével, szerdán pedig délután 4 óráig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: