2010-08-14 12:48:39• hírek • MTI

Állampolgárság egyéni kérelemre

A román állampolgárság megadása a Moldovai Köztársaság állampolgárainak összhangban van a nemzetközi normákkal - jelentette ki Traian Basescu román államfő, aki egy interjúban megvédte a Románia által alkalmazott állampolgársági törvényt.

Az államfő szerint a nyugat-európai államok félelmei és a sajtó bírálatai megalapozatlanok, hiszen a román állampolgárságot nem tömegesen adják meg, hanem egyéni kérelem alapján, ami összhangban van az Európa Tanácsnak az állampolgárság megadásáról szóló 1997-es egyezményével.

Mint mondta, Románia csak azt teszi, hogy kedvezményesen ad román állampolgárságot azoknak a személyeknek és leszármazottaiknak, akiktől akaratukon kívül, politikai döntés nyomán vették el a román állampolgárságot. "Mi nem adunk állampolgárságot olyanoknak, akiknek semmi közük nem volt Romániához" - nyomatékosította Basescu. Leszögezte: nem tart attól, hogy a tavaly áprilisban módosított román állampolgársági törvény - amely megkönnyíti a moldovaiaknak, hogy román állampolgárságot kapjanak - megakadályozhatja Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását.

Hozzátette: a román állampolgárságot megszerző moldovaiak többsége Romániában marad. Túlzásnak nevezte a legutóbb a brit és a francia lapokban emlegetett számokat, miszerint az Európai Unió nyugati tagállamait egymillió moldovai lepheti el. Közölte, hogy az idén körülbelül 17 ezer moldovai kapott román állampolgárságot, akiknek a többsége már Romániában tanult, de román állampolgárság híján nem tudott törvényesen munkát vállalni.

Basescu szerint a moldovaiak áradatáról cikkező nyugat-európai lapok nem akarnak szembesülni azzal a valósággal, hogy Nagy-Britanniában, Olaszországban és Spanyolországban 600 ezer moldovai dolgozik, akiknek a többségét feketén foglalkoztatják.


Basescu: megalapozatlanok a nyugat aggályai
Basescu: megalapozatlanok a nyugat aggályai


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: