2009-07-29 17:00:51• hírek • Kokes János/MTI

Államnyelvtörvény ellenes tüntetés

Az államnyelvtörvény módosítása ellen fognak tüntetni szlovákiai magyarok szeptember elsején Dunaszerdahelyen - jelentette be Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerdán Pozsonyban.

A tiltakozó akciót az MKP szervezi. Csáky Pál szerint a tüntetést a szlovákiai magyar civil szervezetek is támogatják.
"Azért választottuk ezt a napot, mert a módosított nyelvtörvény ekkor lép életbe, s ugyanakkor van a Szlovák Köztársaság alkotmányának az ünnepe is" - fejtette ki az MKP elnöke. Az ünnep miatt Szlovákiában munkaszüneti nap van, s így aki akar, elmehet Dunaszerdahelyre tiltakozni a magyarokat kedvezőtlenül érintő nyelvtörvény ellen - jegyezte meg a politikus.

A nagygyűlésen politikai beszédek hangzanak majd el, amelyeket kultúrműsor követ. A tiltakozó akcióval összefüggésben más politikai pártokat nem szólított meg az MKP.

Csáky megerősítette, hogy az MKP nemzetközi szinten - az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és néhány más fórumon - folytatni fogja aktív fellépését az államnyelvtörvény módosítása ellen.    

Ugyanakkor a párt beadványt készít elő, az alkotmánybíróság elé kívánja vinni a nyelvtörvény módosításának ügyét. Ehhez 30 parlamenti képviselő aláírása szükséges. A szlovák parlamentben összesen 20 magyar nemzetiségű képviselő van. A magyar párt egyelőre nem tudja, hogy az ellenzéki szlovák kollégák körében sikerül-e összeszedni a hiányzó tíz aláírást. A beadványnak egyelőre csak a munkaváltozata készült el, végleges szöveg augusztus 20-a körül várható.  Az MKP ezt követően fogja megszólítani ellenzéki partnereit az ügyben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: