2012-09-11 16:45:45• hírek • Kocsis Zoltán

Állami úton juthatunk ki Apába – de lesz-e valaha jó út belőle?

A Szatmár Megyei Tanács keddi, rendkívüli ülésén a tanácsosok megszavazták, hogy a Szatmárnémeti - Szatmárudvari - Apa útszakasz a tanács tulajdonából kerüljön át az Országos Útügyi Vállalathoz. Amely szépen megjavítja majd, hisz Silaghi megígérte. Csakhogy a miniszternek a hírek szerint kifelé áll a szekere rúdja a kormányból...

Összesen hat napirendi pontja volt a Szatmár Megyei Tanács (MT) keddi rendkívüli ülésének. Közülük az önkormányzatok költségvetés-kiegészítésének kérdése volt a legsürgetőbb. Az MT összesen 415.000 lejt osztott szét egyenlő mértékben - ez azt jelenti, hogy Szamosdob kivételével minden egyes önkormányzat nevetségesnek nevezhető ötezer lejt kap. Beleértve a városokat, azaz Szatmárnémetit, Nagykárolyt, Tasnádot, Erdődöt, Sárközújlakot és Avasfelsőfalut is. Szamosdob azért jelent kivételt, mert az MT-vel kötött korábbi megállapodás szerint most 95.000 lejt kapott.

Ennél látszólag kevésbé fontos, ám alapjaiban mégis érdekesebb döntés volt az, amelyben a tanácsosok áldásukat adták arra, hogy a Szatmárnémeti - Szatmárudvari - Apa közötti 23.892 méter hosszú útszakasz az MT tulajdonából átkerüljön az állam tulajdonába és az Országos Útügyi Vállalat adminisztrációja alá. Ennek a logikáját Adrian Stef tanácselnök már hónapokkal ezelőtt kifejtette: a rendkívül rossz állapotban lévő szakasz rehabilitálása így az állam, azaz a közlekedésügyi minisztérium alá tartozó Országos Útügyi Vállalat feladata lesz. Mert hogy a szatmári Ovidiu Silaghi közlekedésügyi miniszter ígéretet tett ennek finanszírozására - szatmári lévén miért pont ezt nem ígérte volna meg...

Csakhogy Silaghi szekere rúdja erősen kifelé áll a kormányból. Ezt állítja legalábbis a tekintélyes Evenimentul Zilei. A napilap hétfői számában kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az USL jelentős átalakításra készül. Ezek szerint a fejlesztési minisztérium átkerül a PSD-hez, az egészségügy pedig a PNL-hez. Ez önmagában még nem érinti Silaghit. Az viszont igen, hogy Crin Antonescu PNL-elnökkel alaposan megromlott viszonya. Ezért Eduard Hellvig jelenlegi fejlesztési miniszter veszi majd át a közlekedési tárcát - Silaghinak pedig mennie kell.

Amennyiben ez tényleg bekövetkezik, kérdés, hogy az új miniszter is oly készségesen ígérget majd Szatmár megyének mindenféle támogatást. Persze, önmagában az ígéretekkel még nem sokra megyünk, következményét még nem nagyon láttuk. Kérdés továbbá, hogy ebben az esetben a helyi USL-vezetés takarója milyen hosszú lesz? Eddig ugyanis minden infrastrukturális kérdésben azzal takaróztak, hogy Silaghi, aki ugyebár szatmári, közbenjár érdekünkben.

Az ülésen döntés született arról is, hogy az RMDSZ részéről Draveczky Károly és Kovács Máté képviseli a megyei tanácsot a Helyi Rendvédelmi Hatóságban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: