2014-01-24 14:14:29• hírek • MTI

Állami kitüntetést kaptak moldovai képviselők

Magas rangú állami kitüntetést adott át csütörtökön Traian Basescu államfő annak a hat moldovai parlamenti képviselőnek, akik tavaly a moldovai alkotmánybíróságnál kezdeményezték a román nyelv államnyelvként való elismertetését a Moldovai Köztársaságban.

A román elnöki hivatal közlése szerint Basescu az ünnepségen kijelentette: a románnak államnyelvként való elismertetése Moldovában erőteljes identitáserősítő tényezőnek számít.

A Moldovai Köztársaság alkotmánybírósága decemberben megállapította, hogy Moldova 1991-es függetlenségi nyilatkozata - amely szerint a román az államnyelv - előnyt élvez az alkotmánnyal szemben, amely a moldovai nyelvet nevezi meg államnyelvként.

Több parlamenti képviselő fordult az alkotmánybírósághoz, és Basescu most ezért tüntette ki őket. A román államfő kifejtette: az alkotmánybíróság bölcsessége megerősíti azt, amit ő sok éve hajtogat, hogy "egy nép lakja a két román országot".

Basescu jelezte, Bukarest kéri Brüsszeltől, hogy Moldova európai uniós társulási szerződése, és az ezt megerősítő dokumentumok is ismerjék el a román nyelvet Moldova államnyelveként. "Lehet, hogy ez merésznek tűnik, de addig, amíg ez a realitás, nincs amiért ne merjük kérni" - mondta Basescu. Románia az elmúlt hónapokban többször állást foglalt Románia és Moldova egyesülése mellett.

A Szovjetunióból kivált Moldovai Köztársaság 1991-ben fogadta el függetlenségi nyilatkozatát, az alkotmányt 1994-ben szavazta meg a parlament. A moldovai nyelv megnevezést a szovjet hatalom idején kezdték használni, és 1989 után a moldovai kommunisták továbbra is ragaszkodtak ehhez a megnevezéshez. Bukarest szerint ugyanakkor moldovai nyelv nem létezik, az lényegében azonos a románnal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: