2011-02-15 16:39:50• hírek • Póti Orsolya

Megyénk ünneplőruhája

Igazán büszkék lehetünk Filharmóniánkra, hiszen a zenekar színvonalas koncertjei szerte a világba eljutnak, ugyanakkor a szatmári zenekedvelők száma is egyre nő. Ettől az évtől még több rendezvény jön létre a kulturális intézmény szervezésében - tudtuk meg Fátyol Rudolftól.

A „Dinu Lipatti" Filharmónia bár a tavalyi év folyamán átkerült a helyi önkormányzathoz, működésében ez nem okozott gondot, ugyanis a vezetőség a megyei- és a helyi tanáccsal egyaránt jó kapcsolatban áll. Az intézmény csekély személyzettel és alacsony költségvetéssel működik, ennek ellenére igen elismertek itthon és külföldön egyaránt.  A művészek legnagyobb örömére koncertjeik évről évre sikeresebbnek bizonyulnak, de ez annak is köszönhető, hogy a zene egy közös nyelv, mindenki megérti.

Fátyol Rudolftól, a kulturális intézmény igazgatójától megtudtuk: az elmúlt évekhez képest körülbelül 25 százalékkal nőtt a szatmári zenekedvelők száma; a zenekar egyre több alkalommal játszik telt ház előtt. A tavalyi évhez hasonlóan, ebben az évben is harminckét bérletes koncertre kerül sor, mindemellett megszervezik a XIV. Szatmári Zenei Napok elnevezésű zenés fesztivált, és újdonságokkal is vonzzák majd a közönséget.

„Nemrég újraindítottuk a filmvetítéssel egybekötött ifjúsági koncerteket, amely igen nagy sikernek örvend. Ami újdonság lesz e téren, hogy magyar diákok is bekapcsolódhatnak a zenés programba. Legutóbb Prokofjev, Péterke és a farkas című darabját mutattuk be több száz gyermek előtt. Nagy sikernek örvendett „Zene a templomokban"  elnevezésű rendezvénysorozatunk is, ezért ezt újra beiktatnánk repertoárunkba. Régebben évi több mint 4.000 ember hallgatta koncertjeinket a város és a megye templomaiban." - fejtette ki a hegedűművész.

Fátyol elmondása szerint a zenészek odaadóan és igényesen végzik munkájukat, ezért a legfontosabb számukra, hogy értékeljék őket. Ugyanakkor a Filharmónia a város és a megye ünneplőruhája, hiszen ha valamit fel kell mutatni akkor ez az intézmény van az első helyen.


Egyre nagyobb közönség előtt játszik a Filharmónia zenekara
Egyre nagyobb közönség előtt játszik a Filharmónia zenekara


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: