2011-05-19 19:54:46• hírek • Póti Orsolya

Chopin és Brahms mű csendült fel a filharmóniában

Egy méltán sikeres külföldi karmester vezényelte május 19-án a szatmári filharmónia zenekarát, amely egy tehetséges román zongoraművészt, Vlad Dimulescut kísérte a koncert első felében. Chopin első koncertje, valamint Brahms második szimfóniája csendült fel ez alkalomból a teremben.

Bár fantasztikus szimfonikus koncertnek adott otthont csütörtök este a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia, mégsem telt meg a terem teljes mértékben, de mindazok, akik részt vettek az eseményen nem mindennapi élményben volt részük. A filharmónia zenekarát ezúttal az olaszországi Tiziano Duca karmester vezényelte, aki jelen pillanatban a Bécsi Opera művészeti igazgatója, zongorán pedig a brassói Vlad Dimulescu játszott.

Tizian Duca az olasz Udine városkában született. Karmesteri pályáját Daniel Zanettovich, Mino Bordignon, Turnovskz Martin és Bazic Wolfgang irányításával kezdte. Operaprojektek megvalósításában a karmesternek van már tapasztalata: a Budapesti Operában is előadott Puccini műveket, egy nemzetközi szegedi fesztiválon pedig szintén Puccini „Ottelo" című operáját vezényelte. Duca a budapesti filharmóniának is besegített egy Donizetti és egy Puccini opera hangfelvételekor. 2000 óta ő vezeti a Bécsi Konzerthaus Egyesületet, jelen pillanatban pedig a Bécsi Opera művészeti igazgatója.

Infobox
h

A nocturne (a francia nocturnal, éjjeli szóbol ered) általában egy zenei kompozíció, amelyet az éjszaka ihlet, vagy az idézi fel. A nocturne általában egy kifejező, lírai, esetenként nyomasztó, borús hangulatú darab, bár gyakorlatilag bármilyen hangulatot közvetíthet.


h


A brassói születésű Vlad Dimulescu szülővárosában kezdett el zongorán tanulni, majd a Bukaresti Zeneakadémiára felvételizett. Tanulmányai bevégzése után a brassói zene egyetem asszisztense, 1993-tól a bukaresti zeneakadémia asszisztense, ma pedig az akadémia adjunktusa és előadótanára. 2000 júniusában megkapta „A művészetek doktora" titulust, 2004-ben pedig kiadta „Referenciaértékek a chopeni zongoraművészetben" című kötetét. Dimulescu több szimfonikus koncertet, kamara koncertet és hangversenyt tartott országszerte. Főként Chopin, Enescu és Brahms műveit zongorázza.

A csütörtök esti koncerten az óriási tapsvihar hatására Dimulescu Chopine első nocturne-jával ajándékozta meg a közönséget.









 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: