2011-06-03 13:46:29• hírek • Póti Orsolya

Állami elismerésben részesült a hegedűművész

A tehetséges hegedűművészt és zenei intézményvezetőt, a nagykárolyi születésű Dr. Fátyol Rudolfot állami díjban részesíti a Kulturális Minisztérium és a Romániai Zenekritikusok Szövetsége. A kulturális lovagkeresztet Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter adja át a jövőhét folyamán - tudtuk meg Fátyoltól.

„Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy állami díjjal leszek kitüntetve, ez nagyon megtisztelő, hiszen ezt az aktivitásomért, a kulturális tevékenységeimért, a koncertekért kapom. Ez a nagyon magas megtiszteltetés a Kulturális Minisztérium és a Romániai Zenekritikusok Szövetsége javaslatára érkezett. A szövetség tagjai a teljesítményeimet elemezték, végigkísérték munkámat, figyeltek mint hegedűművészt, oktatót és mint intézményvezetőt." - nyilatkozta Fátyol a Szatmár.ro-nak.

A hegedűművész huszonöt éve a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia zenekarának szólistája, és huszonegy éve az intézmény menedzsere. Fátyol soha nem akart és nem is akar elmenni Erdélyből; bár a világot bejárta, mégis itt érzi a legboldogabbnak magát. Itt érte el sikereit, itt készült fel évekkel ezelőtt a nemzetközi hangversenyekre, és kitartásának köszönhetően szép eredményeket ért el az évek során.

Világszerte úgy ismerik, mint Bartók Béla-díjas hegedűművészt, elnyerte az Identitas Alapítvány Szent-Györgyi Albert-díját, 2004-től Szatmárnémeti díszpolgárává választották, és nagy hatással volt életére a San Diegoi Nemzetközi Egyetem nagydíja, amelyet 1986-ban kapott. 1987-ben részt vett az „Abado" Nemzetközi Hegedűversenyen, amelyen akkor nem osztottak ki első díjat, de a másodikat ő nyerte el és egy oroszországi hegedűművész.

„Bár sokan nem szeretik azt a szót, hogy lokálpatrióta, én belátom az vagyok. Sohasem akartam elmenni itthonról, pedig számtalan lehetőségem lett volna rá az idők folyamán. Nagybátyám azt mondogatta annak idején: ha mindenki elmegy, akkor ki marad itthon? Szerintem mindenki ott élje le az életét, ahol született, mert úgy érzem, nem szabad elmenni innen. Számomra a hazai közönség valamennyi közül a legdrágább, a legértékesebb, és itthon vagyok a legboldogabb." - vallja Fátyol Rudolf.

Lassan véget ért az évad a filharmóniában, de egy hónap pihenés után újra munkába lendülnek a zenészek, ugyanis számos fellépésre készülnek, és két németországi koncerten is részt vesznek. Ígéretesnek hangzik a Szatmári Zenei Napok rendezvénysorozat is, amelyre szeptember 29 - október 20. között kerül sor. Több hangversenyt, szimfonikus koncertet, operettgálát és gitárestet látogathat majd a közönség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: