2015-05-26 18:39:57• hírek • MTI

Államháztartási többlet az első négy hónap után

A román bruttó hazai termék (GDP) 0,85 százalékának megfelelő államháztartási többletet jegyeztek az idei első négy hónap után - közölte kedden a pénzügyminisztérium.

A vizsgált időszakban a bevételek csaknem 6 milliárd lejjel haladták meg a kiadásokat, ami növekedést jelent az első három hónap után regisztrált adatokhoz képest. Március végén a román államháztartási többlet 4,89 milliárd lej volt.
Tavaly az első négy hónap után az államháztartásnak még hiánya volt, ez az érték akkor 1,88 milliárd lej volt.

Az idei első négy hónapban a bevételek elérték a 76,03 milliárd lejt, ami a GDP 10,9 százalékának felel meg. A bevételek mértéke 12,1 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakban jegyzett összegét. Legnagyobb mértékben, 20 százalékkal az áfabevételek nőttek. A nyugdíjjárulékok utáni bevételek ugyanakkor 0,3 százalékkal csökkentek.

A konszolidált állami költségvetés kiadásai elérték a 70,1 milliárd lejt, ami 0,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest, de GDP-arányosan 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg. A beruházásokra fordított összeg 5,3 milliárd lej volt, ami a GDP 0,8 százalékának felel meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: