2012-07-13 16:31:22• hírek • MTI

Alkotmányossá tennék a népszavazási törvényt

Rendkívüli ülésre hívták össze a jövő hétre a román parlament mindkét házát, hogy összhangba hozzák a népszavazási törvényt az alkotmánybíróság határozatával - közölte pénteken a képviselőház és a szenátus házbizottsága.

A román alkotmánybíróság döntése értelmében az államfő leváltásáról július 29-ére kiírt népszavazás érvényességéhez a választók többségének, azaz több mint 9 millió polgárnak a részvétele szükséges. Jelenleg az a sürgősségi rendelet hatályos Romániában, amelyben - Traian Basescu államfő felfüggesztésének előestéjén - a román kormány törölte a népszavazási törvényből az érvényességi küszöböt.
Victor Ponta miniszterelnök brüsszeli látogatása alkalmával azt ígérte tárgyalópartnereinek, hogy Románia tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, összhangba hozza azzal törvénykezését.

A román kormányfő sem csütörtök esti hazaérkezésekor, sem az egészségügyi minisztériumban tartott sajtóértekezletén nem volt hajlandó nyilatkozni brüsszeli látogatása tapasztalatairól, elhárítva az újságírók erre vonatkozó kérdéseit.
A szenátus jövő héten kedden, a képviselőház pedig szerdán ül össze, hogy módosítsa a népszavazási törvényt. Azt nem tették közzé, milyen jogszabály-tervezetet vitat meg a két ház.

2007-ben, amikor első ízben függesztette fel Basescut a parlament, összesen nyolcmillió polgár adta le voksát a népszavazáson, közülük hatmillió Basescu visszatérését támogatta. A referendumtörvényből akkor, a felfüggesztés után törölték el az érvényességi küszöböt, tehát nem volt szükség kilencmillió voksra az eredmény érvényesítéséhez. Az államfőt 2007-ben népszerűsége mentette meg a leváltástól.

Rendkívüli ülésszakot hívnak össze a parlamentbe a jövő héten is

A közvélemény-kutatások szerint most kétszer annyian támogatnák Basescu leváltását, mint az államfői tisztségébe való visszatérését. Ezért az államfő leváltása szempontjából az a kulcskérdés, hogy hajlandó-e a kormányzó Szociál-liberális Szövetség - saját érdekével ellentétben - olyan népszavazási törvényt elfogadni, amellyel eleget tesz az alkotmánybíróság határozatának és beépíti a taláros testület által megkövetelt érvényességi küszöböt. Ily módon ugyanis meghiúsulhat Basescu leváltása, ha nem mennek el elegen szavazni.

Traian Basescu viszont többször hangoztatta, hogy nem akar a távolmaradásra játszani, hanem nyerni próbál a népszavazáson. A felfüggesztett államfő azt mondta: az a célja, hogy - a leváltását támogatókhoz képest - eggyel több támogató szavazatot gyűjtsön a július 29-i referendumon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: