2014-09-17 09:44:09• hírek • MTI

Alkotmányos a pótlistás voksolás

Elutasította az alkotmánybíróság az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnökválasztási törvény módosításával kapcsolatos óvását kedden, így a novemberi elnökválasztáson előzetes átjelentkezés nélkül az ország bármelyik szavazóhelyiségében feliratkozhatnak a pótlistára, és leadhatják voksukat azok, akik nem tartózkodnak a lakcímüknek megfelelő településen.

A jobbközép ellenzék azzal gyanúsítja az államfői tisztségre pályázó szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a választási törvényt módosító, júniusban kiadott sürgősségi kormányrendelettel választási csalást készít elő. A PNL ezzel magyarázza a speciális szavazókörökről szóló korábbi rendelkezés eltörlését, a párt szerint ugyanis így megnehezítették a "választási turizmus", vagyis a többszöri szavazás leleplezését.

A legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson azok a választók, akik nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben voksoltak, csak a pályaudvarokon, üdülőtelepeken és repülőtereken megszervezett speciális szavazóhelyiségekben adhatták le szavazatukat, ott azonban nagy sorok alakultak ki, ami a Ponta-kormány szerint akadályozta a választási jog szabad gyakorlását. Ezért a kabinet sürgősségi rendelete lehetővé tette, hogy a novemberi elnökválasztáson bárki bárhol voksolhasson, ha feliratkozik a pótlistára és írásba adja, hogy másutt még nem szavazott.

A PNL felhívta a figyelmet arra, hogy a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) egyik ajánlásában kerülendőnek nevezte a választási torvények módosítását a voksolást előtti utolsó évben.

Az alkotmánybíróság elfogadhatatlanként utasította el a Klaus Johannis liberális pártelnök által beadott óvást, vagyis nem teljesültek a panasz érdemi mérlegelését lehetővé tevő jogszabályi feltételek. A sürgősségi kormányrendeleteket csak az ombudsman támadhatja meg az alkotmánybíróságon, ezért a PNL a rendelet megsemmisítését célzó egyik közigazgatási per keretében próbálkozott az alkotmányossági óvással, a taláros testület azonban ezt sem tartotta elfogadhatónak.

Országunkban novemberben választják meg a tízéves elnökség után leköszönő Traian Basescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta a szociáldemokraták és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: