2008-10-15 15:24:09• hírek • Balogh Anita

Alkotmányos a törvény

A Román Alkotmánybíróság alkotmányosnak ítélte a pedagógusok fizetésemeléséről szóló törvényt.

A szerdai döntés értelmében nem ellenkezik az Alkotmánnyal az a törvény, amely a tanárok 50 százalékos fizetésemelését írja elő. A bírák többségileg alkotmányosnak tartották a törvényt, amely alapjául szolgál a sokat vitatott 15/2008-as számú kormányrendeletnek.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerint a költségvetés csak a korábban betervezett fizetésemelést bírja el, ezért októbertől kilenc százalékkal növelik a pedagógusok béreit, ezért megtámadta a rendeletet.

A törvény jogosságát kimondó döntés éppen akkor született, amikor Bukarestben több ezer pedagógus kezdett tüntető akcióba. Érdekes módon, a Kormánnyal azonos állásponton volt Traian Basescu államfő is, aki szintén bírálta a parlament döntését a fizetésemelésekre vonatkozóan. Véleménye szerint ez a felelőtlen döntés idézte elő a lej múlt heti leértékelődését is.

Ez azért is fontos, hiszen azt követően, hogy alkotmányosnak ítélték a határozatot, a végső döntés az államfőé, ugyanis ő kell kihírdesse a jogszabályt. Ugyanakkor Traiceanu nemrégiben azt is kijelentette, akkor sem lesz pénz a fizetésemelésekre, ha az alkotmánybíróság úgy is döntene, és akár a fizetések lefagyasztását is kilátásba helyezte - tájékoztat a www.impulzus.ro hírportál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: