2010-04-25 14:00:16• hírek • MTI

Alkotmánymódosítást sürgetnek

Romániában mélyreható alkotmányreformra van szükség - hangsúlyozta pénteken Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki ugyanakkor ellenezte a parlament egykamarássá alakítását.

A politikus - aki egyben Románia miniszterelnök-helyettese - az erdélyi városban tartott sajtóértekezletén úgy vélekedett: a jelenleg képviselőházból és szenátusból álló törvényhozó testületet úgy kell átalakítani, hogy az valós, hatásköreiben jól elkülönített kétkamarás rendszert biztosítson. Ennek értelmében a szenátus a lakosság terület szerinti, a képviselőház pedig annak politikai képviseletét látná el.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy az ország alaptörvényén nem csupán néhány kiigazítást kell végrehajtani, hanem átfogó, minden területet, az egész intézményrendszert érintő alkotmányreformot kell végrehajtani. Hozzátette azonban: kevés esélyt lát arra, hogy a pártok konszenzusra jussanak a kérdésben, s hogy kétharmados többséget sikerüljön kialakítani a módosítások elfogadása érdekében.

Markó Béla emlékeztetett: a napokban létrejött az a parlamenti bizottság, amely az alkotmánymódosítást érintő javaslatcsomag kidolgozására hivatott, ugyanakkor a kormány is kiadott egy erre vonatkozó törvénytervezetet, amely elsősorban az e témában tartott referendum eredményeire vonatkozik. A román választópolgárok ugyanis a tavaly év végi államfőválasztás első fordulójának napján Traian Basescu elnöknek arról a javaslatáról is szavaztak népszavazás keretében, amely a parlament egykamarassá alakítására, illetve a törvényhozó testület létszámának csökkentésére vonatkozik (úgy, hogy a honatyák száma a jelenlegi 471 fő helyett legfeljebb 300 legyen). Markó megállapította: bár az RMDSZ akkor a referendummal nem értett egyet, világos számára, hogy a kabinetnek a parlament asztalára kell tennie annak eredményeit, a honatyáknak pedig szavazniuk kell róla.


Emil Boc és Markó Béla
Emil Boc és Markó Béla


Az említett törvénytervezettel kapcsolatosan Markó elmondta: abban a magyarság számára fontos áttörést jelentő kitétel is van. Eszerint az állami hatóságoknak kötelezően konzultálniuk kell a kisebbségi szervezetekkel a kisebbségek etnikai, kulturális, vallási identitását érintő kérdésekben.

Markó Béla leszögezte: az RMDSZ változatlanul vallja, hogy az alkotmányból törölni kell a "nemzetállam" kifejezést. Szerinte ugyanis Románia ma már valójában nem nemzetállam. A törvényekben, de magában az alkotmányban is vannak olyan rendelkezések, amelyek elismerik más nemzeti identitású, más nyelvű közösségek létét, és jogokat is adnak ezeknek a közösségeknek - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy Románia már most sem egyetlen nemzet országa. "Továbbra is az az álláspontunk, hogy ezt a meghatározást ki kellene venni az alkotmányból, de jelenleg nem látom az esélyét annak, hogy kétharmados többséget tudnánk kialakítani e javaslat mellett" - mondta.

Az RMDSZ-nek az az elsődleges célja - mondta Markó -, hogy megőrizze az erdélyi magyarság arányos képviseletét a parlamentben, és e tekintetben alkotmányos vagy törvényi garanciákat vár. Az a legfontosabb, hogy a magyarok által leadott szavazatok arányát meg lehessen őrizni a román parlamentben. Ez ugyanakkor nem lehetséges egy kétfordulós, kizárólag egyéni körzetes választási rendszerben, hiszen gyakorlatilag Hargita, Kovászna és Maros megyén kívül más megyékben, ahol a magyarság szétszórtan él, ennek a közösségnek a jelöltjei nem tudnának mandátumot szerezni, így a magyarok aránya rendkívüli mértékben csökkenne a parlamentben. Elmondta: már tárgyaltak erről a kérdésről a koalíciós partnerrel - a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) -, de egyezség még nem született ez ügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: