2013-06-17 13:18:52• hírek • MTI

Alkotmánymódosítás: kinek lenne az érdeke?

Victor Ponta miniszterelnöknek nem felel meg az, hogy az alkotmánymódosítással kiürítsék az államfői tisztséget Romániában, mert valamikor ő is elnök akar lenni - írta hétfőn a legnagyobb példányszámú román mértékadó lap, a jobboldali Romania Libera.

Vezércikkében Dan Cristian Turturica főszerkesztő arra keres magyarázatot, miért nem ellenzik a Ponta vezette szociáldemokraták, hogy a jobboldali Traian Basescu államfő újabb népszavazás kiírásával próbálja kierőszakolni a törvényhozás karcsúsítását, az egykamarás parlamentre való áttérést. A szerző szerint az alkotmánymódosítás ügyében sincs összhang a kétharmaddal kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) két szárnya között, és valójában a szocdemeknek is jól jönne, ha Basescunak sikerülne elakasztani a Crin Antonescu liberális pártelnök által kidolgozott alkotmánymódosítást.
Basescu a napokban kifejtette: meggyőződése, hogy az USL pártjai "piszkos alkut" kötöttek az államfői jogkörök szűkítéséről, annak fejében, hogy a liberális pártvezér megmaradhasson az USL közös államfőjelöltje, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ne indítson saját jelöltet a jövő évi elnökválasztáson.

A lap szerint azonban a PSD-nek sem felel meg, hogy a titkosszolgálatok vezetőit és a főügyészeket a parlament nevezze ki, vagyis általában az államfői tisztséggel ne járjon valódi hatalom. A PSD vezérei állítólag arra próbálják rávenni a népszerűségi felméréseket vezető Pontát, hogy pályázza meg ő maga az államfői tisztséget: Ez esetben a párt élén is üresedés következne be, és Ponta segédei előtt is megnyílna az előrelépés lehetősége. Márpedig egy hatalom nélküli államfői tisztség kedvéért Ponta nem fogja felrúgni az USL-t, amelyben a miniszterelnöki tisztség a szocdemeket, az államfői pedig a liberálisokat illeti meg.

Turturica szerint mindezzel Antonescu is tisztában van, és államfői ambícióinak utolsó szalmaszáláként kapaszkodik a neki járó tisztség teljes kiürítésébe, csakhogy ne fájjon másnak is rá a foga. A szerző rámutat: 2002-ben Adrian Nastase akkori PSD-vezér és miniszterelnök is saját magának készítette elő az államfői tisztséget az előző alkotmánymódosítás során.

De Nastase annyira bizonyos volt győzelmében, hogy öt évre növelte az elnöki mandátum időtartamát, és hatalmas költségvetési forrásokat pumpált az elnöki hivatalba. Ezzel szemben Antonescut a kétségbeesés vezérli - vélekedik a cikkíró.
A Romania Libera főszerkesztője bizonyosra veszi, hogy Antonescu közvetlen szövetségese, a korrupcióval vádolt Dan Voiculescu médiacézár tanácsait követi. Az alkotmánymódosítás során "az állam kulcsait" azoknak adják át, akik a parlamentet ellenőrzik.

"Nem a népnek adják vissza a hatalmat: ez szemenszedett hazugság. A parlamentet a helyi kiskirályok, korrupt üzletemberek ellenőrzik, mindazok, akik készek kilóra megvenni a képviselőket és szenátorokat. Ezt a hálózatot akarja Antonescu maga mellé állítani, felajánlva nekik, hogy saját embereiket tegyék minden olyan intézmény élére, amelytől tartaniuk kell" - írja Turturica. Szerinte Basescu az "Antonescu-Voiculescu terv" megakadályozása érdekében lendült ismét támadásba.

Az államfőnek most ugyanaz az érdeke, mint a miniszterelnöknek: ellehetetleníteni az Antonescu-féle alkotmánymódosítást - vélekedik a Romania Libera cikkírója, hozzátéve: Basescu mindazonáltal nem adta fel a reményt, hogy a végén a "dottore" - Victor Ponta kormányfő - is "kitöri a nyakát".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: