2012-03-29 09:29:01• hírek • Baranyi László, MTI

Alkotmányellenesnek bizonyult a lusztrációs törvény

Alkotmányellenesnek bizonyult a lusztrációs törvény - amely a kommunista tisztségviselőket tiltotta volna el öt évre a közélettől -, miután az alkotmánybíróság szerdai döntésével a legfelső bíróság óvásának adott helyt.

A legfelső bíróság a bírák és ügyészek szakmai szervezetének javaslatára kért normakontrollt. A képviselőház február végén fogadott el törvényt a volt román kommunista tisztségviselők átvilágításáról. A jogszabály öt évre eltiltja a közélettől azokat, akik a Román Kommunista Pártban vezető funkciókat töltöttek be központi és megyei szinten. A parlament már 2010-ben is megszavazta ezt a törvényt, ám azt is visszautasította az alkotmánybíróság.    

Az alkotmánybíróság mostani döntésének indoklását később hozza nyilvánosságra. Az óvás beterjesztését a legfelső bíróság azzal indokolta, hogy álláspontja szerint a lusztrációs törvény a kollektív felelősség és kollektív bűnösség elvére épül, és sérti az ártatlanság vélelmének alkotmányos előírását. Az indoklás külön kitér arra, hogy a törvény kollektív büntetésben részesíti azokat, akik ügyészként dolgoztak 1989 előtt és korlátozza azon alkotmányos jogukat, hogy köztisztségeket töltsenek be.

A lusztrációs törvény idei változatát Máté András, az RMDSZ parlamenti képviselőjének javaslata alapján terjesztették ki a kommunista ügyészekre is. A képviselő indoklásképpen akkor azt mondta, "azoknak az ügyészeknek, akik részesei voltak az 1989 előtti elnyomó rendszernek, akik például az 1987-es brassói felkelés résztvevőinek ügyében vizsgálódtak, nincs helyük a közéletben".

A kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt elnöke, Emil Boc azonban a kiegészítést az RMDSZ bosszújaként értelmezte, amivel Monica Macoveinek, a PDL - ügyész múlttal rendelkező - európai parlamenti képviselőjének törlesztett, amiért az igazságügy-miniszteri mandátuma idején nyilvánosan korrupcióval gyanúsította az RMDSZ egyes vezetőit.     Az Agerpres hírügynökség szerint a lusztrációs törvény 165 bírát és ügyészt érintett volna, köztük a legfelső bíráság elnökét, Livia Doina Stanciut is.

Az Alkotmánybíróság döntött a lusztrációs törvényről

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: