2014-09-11 21:12:36• hírek • Kocsis Zoltán

La revedere Romtelecom, willkommen Deutsche Telekom, viszlát telefonfülkék!

Még két nap - aztán búcsút vehetünk az egykor piacvezető romániai távközlési vállalattól, a Romtelecomtól. Pontosabban annak nevétől. Immár a német Deutsche Telekom részeként a cég Telekom Romania néven folytatja működését. Az eseményt szombaton több nagyvárosban ünneplik és a változás szele Szatmárnémetit is érinti: begyűjtik az összes utcai telefonfülkét.

Csütörtök délután élesítették be a www.telekom.ro oldalt, Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron és Berlinben is koncertekkel, utcai rendezvényekkel ünneplik majd szombaton a pillanatot, amikor Románia egykoron monopolhelyzetben lévő, majd piacvezető távközlési vállalata, a Romtelecom immár Telekom Románia néven tevékenykedik majd tovább. Fellép többek között Smiley, Inna, Ana Lesko vagy éppen Paula Seling. Szatmárnémetit elkerülik a koncertek, ám városunkban sem marad nyom nélkül a változás. Begyűjtik a telefonfülkéket! Végre!

A munkát csütörtökön kezdte egy bihari cég. Elsőként a még Romtelecom néven futó vállalat szatmárnémeti székháza mellőli fülkéket gyűjtötték be. Szám szerint hetet. Az első napon összesen 14 fülke szerepel a listájukon. Hogy összesen mennyi van a városban, azt ők sem tudták megmondani.

Mint ahogyan nem tudták megmondani a Romtelecom illetékesei tavaly novemberben sem, amikor úgy döntöttek: összeszedik azokat a fülkéket, amelyeket már nagyon nem használnak és főleg amelyek nagyon rossz állapotban vannak. Akkor Butka Gergely tanácsos kérte a polgármesteri hivataltól, járjon közbe, hogy a távközlési vállalat távolítsa el a fülkéket. Mi több, az önkormányzat már 2012 áprilisában is fordult hasonló kéréssel a cég felé. A Deutsche Telekom színre lépésével viszont új imázst kap a cég és ebbe már nem férnek bele a hajdanán égszínkék telefonfülkék. És vélhetően nem is nagyon van már szükség rájuk. Imázsváltás következtében átalakulnak a székhelyek is - Szatmárnémetiben ez is elkezdődött már.

A távközlési vállalat átalakításáról idén tavasszal született megállapodás. A Romtelecom többségi tulajdonosa a görög OTE, amelyben viszont a Deutsche Telekom szerzett többségi tulajdonrészt. Ennek következtében a román állam a távközlési minisztérium révén megtartja a maga 40%-át, míg a fennmaradó 60% az OTE révén a Deutsche Telekomé. A német óriás a Romtelecommal együtt megszerezte a Cosmotét is, amelynek többségi tulajdonosa pedig a Romtelecom.

Érdekesség, hogy a Romtelecom elődje, a Societatea Anonimă Română a Telefoanelor 1930-ban szintén túlnyomórészt (90%-ban) külföldi, pontosabban amerikai tőkével jött létre. A kommunista rendszer bevezetése után ezt államosították 1949-ben, míg a mostanáig használt nevét 1991-ben kapta. A Romtelecomnak 2013-ban 609,5 millió eurós bevétele és 147,7 millió eurós adózás előtti jövedelme volt - 11%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szintén pozitív mérleggel zárt a Cosmote is, amely 458,5 millió euró bevételt és 119 millió euró adózás előtti jövedelmet könyvelhetett el.

Ezzel szemben a Deutsche Telekom forgalma 2013-ban 60,1 milliárd euró, bevétele pedig 930 millió euró volt. A vállalat több mint 228.000 alkalmazottat foglalkoztatott és érdekeltségei voltak Németország mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Macedóniában, Montenegróban és Lengyelországban is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: