2016-07-13 18:59:27• hírek • MTI, Szatmár.ro

Alkotmánybíróság: Varga Attila is letette a hivatali esküt

Letette a hivatali esküt szerdán a román alkotmánybíróság három új tagja, majd a testület Valer Dorneanu alkotmánybírót, korábbi szociáldemokrata házelnököt választotta elnökévé.

Az új alkotmánybírók között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Varga Attila is letette a hivatali esküt, akit a képviselőház választott a taláros testületbe. Az elnöki hivatalban rendezett szertartáson a szociáldemokraták által támogatott Marian Enachét, a szenátus jelöltjét és Livia Stanciut, a legfelső bíróság volt elnökét, az államfő jelöltjét is beiktatták tisztségébe.

Az alkotmánybíróság tagjainak mandátuma kilenc évre szól. A kilencfős testületbe három évente nevezhet ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal.

A szatmárnémeti alkotmányjogász, Varga Attila kinevezését 254 képviselő támogatta, 3 pedig ellenezte az alsóházi titkos szavazáson. Varga Attila 1986-ban szerzett jogászi oklevelet a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, 1990-től 2012-ig volt Szatmár megyei parlamenti képviselő, 2004 óta egyetemi oktató, 2006-ban alkotmányjogból doktorált.

Vargát idén márciusban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Varga Attila az alkotmányjog területén kiemelkedő, többek között az alkotmányosság értékeinek bemutatására és a román alkotmányjog megismertetésére irányuló munkája, valamint jelentős egyetemi oktatói tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: