2019-09-19 05:03:12• hírek • MTI

Alkotmánybíróság: Iohannisnak ki kellett volna neveznie az ideiglenes minisztereket

 A román kormánykoalíció felbomlása után Klaus Iohannis államfőnek automatikusan ki kellett volna neveznie a távozó liberális politikusok helyére jelölt ideiglenes minisztereket - döntött szerdán a román alkotmánybíróság.

 

A taláros testület azt követően hozott döntést, hogy a kormány panasszal fordult az alkotmánybírósághoz, amiért az elnök szeptember 5-én - néhány nappal a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormánykoalícióból történt kilépése után - elutasította a Viorica Dancila vezette, immár tisztán szociáldemokrata párti (PSD) kormány három ideiglenes miniszteri kinevezését.

 

Az alkotmánybírák ugyanakkor csak részben adtak igazat a kormánynak, megállapítva, hogy az elnök a meghatározatlan időre javasolt tárcavezetők kinevezését elutasíthatja, amennyiben lépését megindokolja. A törvények szerint egy ideiglenes miniszter 45 napig vezethet egy szaktárcát.

 

A román média által ismertetett alkotmánybírósági döntés szerint egy kormánytag leváltását sem utasíthatja el az államfő, így például Ana Birchall igazságügyi minisztert vissza kellett volna hívnia a posztról, és Dancila javaslata értelmében stratégiai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztra kellett volna kineveznie. Birchall személye megosztja a kormányt, hiszen a szociáldemokraták azzal vádolták meg, hogy nem támogatja a kormány elképzeléseit az igazságszolgáltatás területén.

 

Klaus Iohannis az alkotmánybíróság döntésének közzé tétele után elmondta: a határozat alapvetően semmit nem változtat a kormány politikai helyzetén, és ismét felszólította a szociáldemokrata kabinetet, kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől, hiszen a koalíció felbomlása következtében megváltozott a kormány politikai összetétele. Iohannis szerint az alkotmánybíróság is megerősítette, hogy más a kormány politikai összetétele. Hozzátette: a taláros testület rá vonatkozó részéről a szerdai döntés indoklásának tanulmányozása után fog határozni.

 

Bukaresti elemzők szerint az alkotmánybíróság döntése várhatóan nem mozdítja ki a holtpontról a román kormányválságot, hiszen a kormányfő tovább halogathatja, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől, ugyanakkor az ellenzék is késlelteti a kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány beterjesztését. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Dancila hivatalában marad a novemberi elnökválasztásig, ahol Iohannis egyik kihívója lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: