2019-12-17 09:26:42• hírek • Refszatmár.eu

Alkoholistákkal egy asztalnál – vendégségben Nyíregyházán

A szeszesitalok a legnépszerűbb élvezetek közé tartoznak. Nincs még egy olyan szer, amelyet ennyi ízben, állagban, színben gyártanának szerte a világon. Nem csak ízélményt adnak, de a testünkre kifejtett hatásuk is jelentős. Nagyon régi kulturális hagyományai vannak az alkoholfogyasztásnak, gondoljunk csak az ünnepeken való koccintásra, vagy a nehéz ételek előtti szeszesital fogyasztásra.


A probléma nem ebben van, hanem amikor már megszokottá válik a fogyasztás és már nem ad megfelelő élvezeti értéket a szer. A szokásos kis adag már nem elég, elveszíti jellegét és fogyasztása inkább problémává válik. Egy idő után a lebomló alkohol befolyásolja a szervezet és az idegrendszer működését. Feloldja a gátló tényezőket, és olyasmiket engedünk meg magunknak, amelyet előtte nem: akár összeütközésbe kerülünk a törvénnyel, barátainkkal. Lassan, de biztosan az egyén belemerül az alkoholizmusnak nevezett betegségbe.
 

Mind a romániai Bonus Pastor Alapítványnak, mind a magyarországi Alkoholizmus Ellenes Klubok Szövetsége célja, hogy segítséget nyújtson a függőségben szenvedőknek, valamint hozzátartozóiknak.
 

A BPA szatmárnémetiben működő “Törekvők” nevű utógondozói csoportja december 10-én Nyíregyházára volt hivatalos az AESZ évzáró klubtalálkozójára, Drahos Ferenc országos alelnök személyes meghívására. Az eseményen 10 személlyel vettünk részt. A meleg fogadtatáson túl gazdagon terített asztal várt bennünket.



Fehér János orosi lelkipásztor adventi gondolataiban kiemelte, hogy az adventi időszakot Isten a mi feledékenységünk miatt adta, szükségünk van újra és újra emlékeztetni bennünket, hogy a megígért Messiás el fog jönni. Előtte azonban Zakariás főpapnak angyal jelentette meg, hogy fia fog születni. Bár várta a gyermek születését, feddhetetlensége ellenére a beteljesedés hírét hitetlenül fogadja. Az angyal nem rója meg, hanem némaságot ad rá, ameddig be nem teljesedik az ígéret. Ugyanez a mi emberi természetünk is. A feddhetetlenségtől mi távol vagyunk, hitetlenkedünk, kétségbe vonjuk az Isten szavát, de Isten szeretettel és megértéssel hajol le hozzánk ennek ellenére is. Lehet elfuserált, elrontott, kisiklott ez életünk, egy kategória vagyunk Zakariással, mert ugyanarra a Krisztusra van szükségünk mindannyiunknak, aki képes minket kiszabadítani legsúlyosabb kötelékeinkből is.
 

A hagyományosan ízletes nyírségi töltött káposzta elfogyasztása után Puskás Csaba, a szatmárnémeti csoport vezetője vette át a szót. Megköszönte a meghívást és egyúttal kettős alkalomból köszöntötte az egyik szatmári csoporttagot, Biró Istvánt, akinek egyrészt épp aznap volt a születésnapja, másrészt pedig oklevelet kapott a 6 éve tartó józanságáért.
 

A jelenlevők jó hangulatú, rövid bemutatkozása következett, ahol érdekes személyes történeteket hallgathattunk meg, tanulságos következtetésekkel. Minden élettörténet más mint a többi, mégis sok hasonlóságot mutatnak a függőségben élők.
 

Drahos Ferenc, a nagy tekintélyű és a gyógyító szakmában több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező vendéglátó házigazdánk a végén megköszönte mindenkinek a jelenlétet és békés, boldog karácsonyt kívánt mindenkinek.
 

Hálával és elégedettséggel a szívünkben indultunk haza. Megerősített minket a találkozás az olyan értékes emberekkel, akik nem csak mondják, hogy fontos a józanság, hanem tesznek is érte. Azért harcolnak, hogy szermentes, boldog életet élhessenek a saját maguk, családjuk és a társadalom örömére. A függőségből van kiút, fel lehet épülni. A közösséggel való kapcsolattartás pedig segít a szermentes élet fenntartásában.
 

A gyógyulni vágyókat és a hozzátartozókat minden hétfőn 18 órától várják a Szatmárnémeti Kossuth kertben levő Zöld Házba. Érdeklődni telefonon is lehet a 0744-539213 telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: